Presons
Societat 28/12/2021

Aïllen dos mòduls de la presó de Ponent per un brot de covid

El síndic de greuges demana que es mantinguin les videotrucades entre presos i familiars

ARA
2 min
Pla general de l'entrada del Centre Penitenciari de Ponent.

BarcelonaUn brot de covid, amb almenys 51 casos positius entre els interns, ha obligat a aïllar els mòduls 7 i 8 del Centre Penitenciari de Ponent, a Lleida. Això implica que als mòduls aïllats els presos s'han d'estar tancats a les cel·les mentre duren les proves i s'obtenen els resultats per evitar que augmentin els contagis. Segons el departament de Justícia, la majoria de positius detectats fins ara són asimptomàtics i per això es troben als mòduls, i hi ha dos interns que estan sent tractats a la infermeria del mateix centre. A mitjans de novembre també es va produir un brot de covid a la presó de Brians 2, amb 243 interns positius, que va obligar a confinar quatre mòduls del centre i a aïllar-ne vuit més.

La de Ponent és, precisament, una de les presons més mal valorades pels interns pel que fa a la gestió de la crisi sanitària, segons una enquesta que ha fet el Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT). El síndic de greuges, Rafael Ribó, i l'adjunt general, Jaume Saura, han presentat aquest dimarts els resultats d'aquest informe anual a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. La valoració mitjana de la gestió de la pandèmia a les presons és de 3,13 sobre 5, però als centres de Mas d'Enric, a Tarragona, i de Ponent, a Lleida, la direcció dels centres obté un suspens per part dels interns.

L'enquesta, distribuïda a tots els interns en centres penitenciaris i de justícia juvenil, pretén valorar la resposta de les administracions públiques en la gestió del covid-19 en el context de privació de llibertat. En aquest sentit, el 71% dels 1.623 enquestats consideren que van disposar de prou informació al voltant de la pandèmia, però només el 51% afirmen haver tingut accés a prou mesures d'higiene com mascaretes i gel hidroalcohòlic. El 61% diuen haver notat un augment de la neteja i la desinfecció dels centres, i el 56% mantenen que s'ha garantit el distanciament social. Més de la meitat admeten que la pandèmia els ha provocat efectes emocionals, però gairebé cap ha rebut cap tipus de tractament.

Més videotrucades i menys contenció mecànica

D'altra banda, la immensa majoria d'interns diuen que se'ls va oferir la possibilitat de comunicar-se amb la família i amics de manera telemàtica i que la van fer servir, però gairebé la meitat creuen que les mesures van ser insuficients. De fet, l'informe de l'MCPT demana que aquest recurs es pugui mantenir més enllà de la pandèmia, perquè tot i que les visites presencials s'han reprès, encara no funcionen amb normalitat.

Pel que fa a l’aplicació dels mitjans de contenció a les presons, el Mecanisme recorda que la immobilització i la contenció mecànica haurien de ser l'última opció en la resolució de situacions conflictives. Ribó també ha demanat que es publiquin de forma imminent els nous protocols previstos i que s'imparteixi més formació als funcionaris. En el cas concret dels joves, el síndic puntualitza que la contenció mecànica només s’hauria d'aplicar amb criteri mèdic i sota la supervisió de professionals de l'àmbit de la salut.

stats