Tràfic de marihuana

Així es desmantella una plantació de marihuana en un xalet de luxe

L'ARA acompanya la Guàrdia Civil en dues operacions contra cultius camuflats

7 min
Una de les habitacions amb plantes de marihuana al xalet de Calafell.

Calafell / TarragonaA dos quarts de sis del matí els efectius de la Guàrdia Civil es comencen a concentrar en una esplanada de terra que serveix d'aparcament just davant de la comissaria de la Policia Local de Calafell, al Baix Penedès. Encara és de nit, la zona no està il·luminada i és difícil distingir bé les cares dels agents. Alguns porten armilles antibales amb les paraules "Guardia Civil" escrites amb lletres ben grosses a l'esquena i una pistola a la cartutxera. Hi ha tres furgonetes i almenys mitja dotzena de turismes. Tots van d'incògnit, sense res que els identifiqui com a vehicles de les forces de seguretat.

Estan a punt de començar una operació per desmantellar una plantació de marihuana, cosa que s'ha convertit en gairebé una rutina. Catalunya és en l'actualitat el productor de marihuana més gran d'Europa, segons els cossos policials. Hi influeixen diversos factors: la meteorologia, la proximitat amb la frontera i una legislació molt laxa amb aquest delicte. Sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desmantellat a Vilassar de Mar la plantació més gran d'Espanya i han confiscat més de sis tones d'aquesta droga.

A les sis del matí les furgonetes abandonen l'esplanada i es dirigeixen a la urbanització El Mas Mel. Immediatament després els segueixen la resta de vehicles. L’assalt es produeix amb rapidesa, en qüestió de minuts. A l'ARA només se li permet accedir a la zona quan ja és segura. L'operació és en un bonic xalet de parets blanques que a simple vista sembla una casa convencional d'algú amb un cert poder adquisitiu. El jardí és enorme, però està descurat, sense gespa i ple de mala herba. Hi ha una barbacoa, una piscina sense aigua i l'estructura d'un antic gronxador on possiblement hi havien jugat nens. Els que tenen plantacions de marihuana obtenen tant de benefici que es poden permetre llogar cases d'alt estànding per tenir-hi les plantes i no aixecar sospites.

Una de les portes de la finca està abonyegada. Es nota que els agents l’han obert amb un ariet. La d'entrada a la casa està directament estesa terra. L'han tirat a terra. Al menjador dos guàrdies civils custodien un home que està assegut en una cadira, emmanillat i amb la mirada perduda a l'infinit. El seu passaport és a sobre de la taula: és d'origen colombià. “Vinga, Hast, busca”, diu un guàrdia civil mentre escorcolla la casa amb un gos a la recerca de droga, més enllà de la marihuana. Abans un altre gos ha fet el mateix, però per trobar diners.

El xalet de Calafell on es du a terme l'operació.

La casa és molt àmplia. A la planta baixa hi ha el menjador, la cuina, un petit lavabo, un safareig i una habitació. A la primera hi ha quatre habitacions més i un altre lavabo més gran. Amb tot, només en dues estances hi ha plantes de marihuana, col·locades cadascuna en un test de plàstic. Són molt altes: fan un metre. L'olor de cànnabis és intensa. “La collita estava a punt. Triguem una setmana més i ja no la trobem”, comenta el sergent en cap del grup Sive (Sistema Integral de Vigilància Exterior) de la Guàrdia Civil, que s'ha encarregat de la investigació del cas.

Quan els agents obren la porta d'una de les habitacions on hi ha les plantes en surt tanta llum que sembla un fenomen sobrenatural. Els focus són tan potents que costa mantenir els ulls oberts. “Són de mil watts. Cada focus consumeix més que tota una casa”, assegura un dels tècnics d'Endesa que sempre acompanyen la Guàrdia Civil en aquest tipus d'operacions per tallar el subministrament elèctric. A l'habitació hi ha nou focus. A l'altra, vuit més. A totes dues, les finestres estan tapades amb plafons de fusta. “Necessiten tanta potència per simular la llum ultraviolada del sol”, continua explicant el tècnic.

"En aquesta habitació hi ha noranta-nou plantes, nou plafons, nou transformadors, un filtre i dos splits", enumeren els guàrdies civils que s'encarreguen de fer l'inventari davant d'una lletrada de l'administració de justícia, que pren nota de tot. El detingut també és traslladat a la primera planta perquè hi sigui present mentre es fa el recompte. Els plafons de què parlen els guàrdies civils són els focus, i els splits, aparells d’aire condicionat. També hi ha un gran bidó amb aigua per garantir la humitat a la sala i tubs de gran diàmetre i extractors per renovar l'aire. A la segona estança, hi ha 75 plantes més i una instal·lació similar.

Dos guàrdies civils custodiant el detingut al xalet de Calafell.
Un guàrdia civil escorcollant la casa amb un gos a la recerca de droga i diners.

“M'estic marejant”, xiuxiueja el detingut, que realment fa mala cara. Un agent fa que s'estiri en un llit i li aixeca les cames perquè es recuperi una mica. Segons la Guàrdia Civil, els vigilants de les plantacions –els anomenats jardiners–, solen ser l'última baula de l'organització, els més febles, que accepten ser-hi dia i nit per guanyar una mica de diners.

Els guàrdies civils prenen mostres de la marihuana i les fiquen en diferents sobres de paper, i també tallen diverses plantes per emportar-se-les com a prova. "Tot això ho enviem a analitzar a l'Institut Nacional de Toxicologia a Barcelona", aclareixen. Segons diuen, així també poden calcular quants cabdells té de mitjana cada planta. “Els cabdells són el més important. El preu del quilo de cabdells a Espanya va dels 2.500 als 3.000 euros. A l'estranger valen molt més. En aquesta casa podien aconseguir uns quatre quilos de cabdells per collita, o sigui com a mínim 10.000 euros de benefici”, detalla el sergent en cap de la investigació. En un any es poden fer fins a quatre collites, perquè normalment les plantes estan tractades transgènicament perquè creixin en només tres mesos.

A la planta baixa hi ha un gran panell elèctric amb infinitat de cables i un temporitzador perquè els focus s'apaguin a les set del matí i es tornin a encendre de manera automàtica a les set del vespre. “Durant el primer mes i mig, les plantes necessiten tenir els focus encesos 18 hores al dia. En canvi, en les últimes sis setmanes, quan el cabdell ja ha sortit, els focus es mantenen 12 hores encesos i 12 hores més apagats”, explica un dels tècnics d'Endesa. El que no deixa de funcionar ni de nit ni de dia són els aparells d'aire condicionat. El brunzit dels seus motors és constant les 24 hores.

Guàrdies civils entrant en una de les habitacions on hi ha plantes de marihuana.

Els tècnics d'Endesa també localitzen enterrada al jardí una mànega amb cables que connecta la instal·lació elèctrica del xalet amb l'estesa del carrer. Com sempre sol passar en aquests casos, l'electricitat estava punxada. L'any passat Endesa va detectar a Catalunya fins a 684 connexions irregulars a la xarxa de distribució elèctrica vinculades a plantacions de marihuana, el consum anual d'energia de les quals equivalia al de 34.285 llars. No hi ha dubte que qui ha fet la connexió al xalet és un lampista professional. Ha hagut d'enfilar-se al pal de la llum, i això no ho fa qualsevol. "Normalment ho fan a ple dia, sense amagar-se, i fins i tot lloguen un camió amb cistella perquè la gent no sospiti i pensi que qui manipula la xarxa del carrer és un tècnic d'Endesa", continua explicant un treballador de la companyia elèctrica.

A banda del xalet, aquest matí la Guàrdia Civil també ha assaltat una altra casa de la urbanització El Mas Mel on hi havia un centenar de plantes més de marihuana. En teoria tots dos habitatges estaven vinculats. “Hem investigat quatre mesos”, afirma el sergent en cap. No ho diu, però es nota que esperava que les dues plantacions fossin molt més grans. Aquest tipus d'operacions són totalment imprevisibles, mai no saben què hi trobaran.

La Guàrdia Civil inspecciona les instal·lacions de la plantació de marihuana.
Panell elèctric amb un temporitzador perquè els focus s'encenguin i s'apaguin de manera automàtic.

Segona operació

L'endemà l'hora de trobada és la mateixa: dos quarts de sis del matí, però a la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona. Són els mateixos agents i el mateix equip d’investigació, i aquesta vegada faran l'operació en un polígon industrial, el de Perafort, a uns vuit quilòmetres de la ciutat. L'objectiu també és desmantellar una plantació de cànnabis.

Els agents es mobilitzen abans que despunti el dia i aquesta vegada tarden a permetre l'accés a l'ARA. La plantació es troba en una nau industrial que des de fora no aixeca cap sospita per a un profà en la matèria. La Guàrdia Civil, en canvi, sí que hi havia detectat indicis: mai no veien activitat a la nau tot i que sentien soroll de motors a l'interior, i els vidres de la porta d'entrada i de les finestres estan tots pintats de color negre.

A l'interior de la nau, algú ha construït dos hivernacles enormes amb plaques de pladur on hi ha desenes de focus de gran potència, ventiladors, aparells d'aire condicionat, filtres, tubs de gran diàmetre per garantir la ventilació, humidificadors i termòmetres per controlar la temperatura i la humitat. També hi ha un munt de sacs de terra apilats. És una instal·lació professional per a una producció a gran escala. “Aquí hi devia haver unes 3.000 plantes”, calcula el sergent en cap de la Guàrdia Civil. Parla en passat perquè les plantes ja no hi són, se les han endut. Només han deixat els testos. I es nota que ho han fet a correcuita perquè focus, aires condicionats i tot continuava en marxa quan la Guàrdia Civil hi ha entrat.

Interior de la nau industrial de Tarragona on hi havia una plantació de marihuana.

“Nosaltres ja havíem detectat gent que rondava per l'exterior de la nau. Possiblement volien fer un narcoassalt”, continua explicant el sergent en cap. És a dir, una banda criminal rival volia robar la marihuana. Perquè aquest és un altre dels greus problemes d'aquest negoci: l'existència de tantes plantacions atrau tota mena de màfies a Catalunya, i ha fet augmentar el nombre d'armes de foc en circulació i els homicidis. En els últims quatre anys se n'han registrat tretze relacionats amb plantacions de marihuana.

Els tècnics d’Endesa desconnecten el subministrament elèctric. La xarxa de la nau industrial també estava punxada a l'estesa del carrer. La Guàrdia Civil fa un escorcoll minuciós. “Aquesta vegada no hem aconseguit confiscar les plantes, però sí tota la instal·lació perquè no puguin continuar produint la droga”, es conforma el sergent en cap. Ells continuaran amb el seu objectiu: desmantellar més plantacions de marihuana.

stats