Així funcionen les altres vacunes que s'administren al món

Algunes estan en procés de revisió abans que l'EMA n'autoritzi l'ús a Europa

3 min
Vials de la vacuna russa Sputnik V
Dossier Guia per entendre com actuen les vacunes Desplega
ARN missatger
Així funciona la vacuna de Pfizer
ARN missatger
Així funciona la vacuna de Moderna
Virus atenuat
Així funciona la vacuna d'AstraZeneca
Virus atenuat
Així funciona la vacuna de Janssen
Virus inactivat, nanopartícules
Així funcionen les altres vacunes que s'administren al món
vacunació massiva
Salut engega una campanya per animar els de menys de 60 anys a vacunar-se

BarcelonaA part de les tres vacunes que ja s'estan administrant a l'Estat –Pfizer, Moderna i AstraZeneca–, i a l'espera de la decisió que es prengui amb la de Janssen, hi ha més vacunes contra el coronavirus que han d'arribar a l'Estat. L'Agència Europea de Medicaments (EMA) està avaluant diverses vacunes, entre les quals la russa Sputnik, la nord-americana Novavax i l'alemanya CureVac, abans d'autoritzar-ne l'ús.

1.
Novavax
Novavax-01

La vacuna del laboratori Novavax (Estats Units) està en procés de revisió per part de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i té un mecanisme d'acció diferent del d'altres vacunes.

Mecanisme d'acció: conté proteïnes del virus produïdes de forma artificial gràcies a una tecnologia de nanopartícules més un adjuvant per potenciar la resposta immunitària.

Conservació: no requereix congelació, com les vacunes de Pfizer i Moderna, i es pot conservar a temperatures d'entre 1,7 i 7,8 graus, cosa que en facilita l'emmagatzematge i la distribució.

Pauta d'administració: s'administra en dues dosis amb un interval de tres setmanes.

Protecció: ha demostrat una eficàcia del 89%.

2.
Sputnik
Sputnik-01

La vacuna russa Sputnik V va ser la primera a aprovar-se al món i ara està sota revisió de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) abans d'autoritzar-ne l'ús.

Països on s'administra: el regulador europeu encara no ha rebut cap sol·licitud per estudiar una possible llicència d'ús de la vacuna Sputnik a la Unió Europea, tot i que a Europa ja hi ha països com Hongria i Eslovàquia que l'han autoritzat per a ús d'emergència.

A part de Rússia, on s'ha administrat a nou milions de persones, també s'està administrant al continent africà (Egipte, Algèria i el Camerun, entre d'altres) i a l'Amèrica Llatina (Mèxic, l'Argentina i Veneçuela).

Mecanisme d'acció: és el mateix que el de les vacunes d'AstraZeneca i Janssen –vector viral–, però utilitza dos adenovirus diferents (Ad26 i Ad5) en lloc d'un.

Pauta d'administració: requereix dues dosis.

Cost: el preu aproximat per dosi és de 8,25 euros.

3.
Sinopharm, Sinovach i Bharat
Sinovach

Sinovac i Sinopharm són farmacèutiques xineses que han desenvolupat dues vacunes de virus inactivat, la primera es coneix com a CoronaVac. La vacuna Covaxin, de la farmacèutica Bharat Biotech, es fabrica a l'Índia i també és de virus inactivat.

Mecanisme d'acció: contenen antígens dels virus SARS-CoV-2 inactivat, amb l'ARN alterat de manera que no es pugui replicar. És a dir, no provoquen la malaltia però indueixen una resposta immune de l'organisme. El sistema immunitari actua directament reconeixent el virus com a cosa aliena, i comença a produir anticossos.

Protecció i països on s'administra: Sinopharm té una eficàcia del 79% i ha sigut aprovada a la Xina, Bahrain i els Emirats Àrabs i autoritzada per a ús d'emergència en una trentena de països.

Sinovac, coneguda com a CoronaVac, té una eficàcia menor, del 50,6%, i s'ha autoritzat per a ús d'emergència en una vintena de països, entre ells el Brasil, Xile i Colòmbia.

La companyia índia Bharat ha desenvolupat la vacuna coneguda com a Covaxin, amb una eficàcia del 80,6%. Ha sigut autoritzada per a ús d'emergència a l'Índia i en altres països.

Cost: el preu aproximat per dosi de la vacuna de Sinovac és de 24 euros i el cost per dosi de la vacuna Covaxin és d'1,12 euros.

Dossier Guia per entendre com actuen les vacunes
Vés a l’ÍNDEX
stats