L'Ajuntament de Badalona ultima el pla econòmic i financer per evitar ser intervingut per Hisenda

El govern municipal (PSC i comuns) necessita els vots d'ERC i de Guanyem

L'Ajuntament de Badalona se sotmet dimarts que ve a un examen important que, en cas de suspendre, obriria les portes a la intervenció del consistori per part del ministeri d'Hisenda –ja ho va estar entre el 2012 i el 2015–. L'executiu municipal sotmetrà a votació un pla econòmic i financer per haver incomplert la regla de la despesa exigida per la llei d'estabilitat pressupostària. És a dir per haver gastat per sobre dels estrictes límits que marca la llei, segons l'Ajuntament, com a conseqüència de l'increment de les inversions el 2018 (13 milions d'euros, 10 més que l'any anterior). L'equip de govern que formen el PSC i els comuns, en converses amb la Generalitat, planteja ajornar bona part de les inversions previstes pel 2020 i traspassar 17 milions d'euros (dels 52 que queden pendents) fins al 2021.

ERC i Guanyem Badalona, en negociacions amb l'executiu, són les dues opcions més clares per tirar endavant el pla. Representants dels dos partits, en conversa amb l'ARA, expliquen que volen prioritzar una sèrie d'inversions però, mentre Esquerra sembla decantar-se pel sí entenent que es tracta d'una votació tècnica, el suport de Guanyem encara està en dubte. Tampoc està gens clar el del principal grup del consistori: el PP critica obertament la gestió del govern socialista i rebutja les crítiques contra la llei de racionalització i de sostenibilitat de l'administració local (LRSAL), coneguda col·loquialment com la llei Montoro.

Aquest dijous l'alcalde de la ciutat, Àlex Pastor, ha subratllat el sanejament de les finances públiques de Badalona, que disposa de gairebé 130 milions d'euros en tresoreria i ha anat reduint el nivell d'endeutament els últims anys. La llei Montoro és, segons el PSC i els comuns (també segons ERC i Guanyem), la principal responsable de "l'escanyament" de les finances municipals, no només de Badalona. Ciutats com l ’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i Sabadell entre més d'un centenar a tot Catalunya ja han hagut d'aprovar un pla econòmic i financer per evitar ser intervingudes.

Abans de la votació de dimarts, Pastor ha enviat una carta al president espanyol en funcions, el també socialista Pedro Sánchez, per demanar-li la derogació o la flexibilització de la llei Montoro, amb l'objectiu de donar aire als ajuntaments, especialment a aquells que tenen capacitat per assumir un nivell més alt de despesa.