Societat 18/07/2017

L'Ajuntament de Barcelona sanciona amb 7 milions d'euros l'empresa FCC pel frau de les escombraries

"La companyia ha saquejat de forma continuada els recursos públics", diu el tinent d'alcalde Jaume Asens

Marta Valls Ribas
2 min
Els catalans estan al capdavant d'Europa  en el reciclatge d'envasos.

Barcelona"L'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) ha saquejat de forma continuada els recursos públics", ha declarat contundent el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens. Així justifica la sanció de més de set milions d'euros que el consistori ha imposat a l'empresa per incomplir el contracte de neteja i recollida de residus entre els anys 2013 i 2015 als districtes de Gràcia i l'Esquerra de l'Eixample.

Per tal que la sanció arribi a l'empresa, el ple municipal d'aquest divendres haurà d'aprovar la proposta de resolució del govern, després que aquest ja ha desestimat les al·legacions de FCC. Si finalment, com sembla, el plenari tira endavant la proposta, el consistori notificarà la decisió final a la companyia. "El més probable és que acabem als tribunals", ha assegurat el tinent d'alcalde.

D'aquests set milions, cinc corresponen a penalitzacions per l'incompliment del contracte i els dos restants, al rescabalament per danys i perjudicis i els serveis no prestats. Segons ha explicat avui el tinent d'alcalde, la xifra és la màxima que permet la llei d'acord amb el contacte firmat amb FCC.

Frau en la recollida selectiva

L'empresa, segons l'expedient del consistori, presumptament manipulava les xifres de recollida de mobles i envasos per no superar uns topalls que, a partir d’uns determinats volums, els suposaven rebre menys ingressos. Les tarifes a aplicar per a la facturació van per trams: com més alt és el tram, menys cobra FCC per tona recollida. Si el tram saltava per poques tones, l’increment del volum tractat no compensava la disminució del preu per tona i la companyia acabava cobrant menys.

Per fer veure que recollien menys mobles i envasos dels que realment acumulaven, els barrejaven amb la matèria de rebuig i els transportaven a l’abocador en lloc de dur-los a la planta de reciclatge. La proporció era d’un terç d’envasos i dos terços de rebuig.

Quan l'Ajuntament va rebre informació del presumpte frau, va obrir una investigació que va traslladar a la fiscalia. "Estem a l'espera dels resultats de la investigació de la fiscalia. Amb aquesta sanció ens hem volgut avançar a l'actuació de la justícia, en veure la gravetat dels fets", ha afirmat Asens. De moment, però, sense la resolució legal, el govern descarta demanar rescindir el contracte, ja que no seria procedent, segons el tinent d'alcalde.

stats