Alerta d’Òmnium: "risc de paràlisi" i de "perdre la batalla" amb el català

Antich adverteix del perill d’acabar "atrapats" en una "fase de resistència"

ARA
2 min
El president d’Òmnium, Xavier Antich, durant el seu discurs.

BarcelonaAmb l’objectiu de determinar quina és la situació del català en diferents àmbits, Òmnium Cultural ha organitzat els últims dos dies unes jornades de llengua per fer propostes per al futur del català que han comptat amb la participació d’experts i s’han tancat amb un discurs del president d’Òmnium, Xavier Antich, que ha enumerat algunes preocupacions. Antich ha alertat del "risc de paràlisi" en la defensa del català en àrees com l’educació i que això pot suposar "perdre la batalla". De fet, Antich ha advertit del perill que els agents implicats en aquesta lluita acabin "atrapats" en una "fase de resistència".

També ha fet una crida a la unitat pel català davant d'un estat espanyol que "ha renunciat a la diversitat i que veu qualsevol acció de protecció com una amenaça", fet que genera un "repte" que "creixerà exponencialment". En el seu discurs, recollit per l’ACN, Antich ha definit com una clara "línia vermella" la voluntat de dividir territoris per aquest tema: "No podem caure en l’etnicització lingüística que alimenta l’Estat, o el que és el mateix, no deixarem que ens confrontin per la llengua". Per això ha demanat que la llengua quedi "fora dels debats tòxics", que el que busquen és separar, malgrat que ha avisat: "Anem tard".

"Assumim-ho, ens toca treballar a tots, intensament i de forma continuada" perquè "l’estratègia de la divisió aprofita qualsevol escletxa per desplegar tot el potencial", ha continuat Antich. El president d’Òmnium s’ha adreçat als polítics per dir-los que "tenen responsabilitats en aquest debat", motiu pel qual mantindran la incidència i la pressió: "Estem convençuts que sense partits polítics no hi ha alternativa". Tanmateix, ha admès que "no tot depèn de les administracions" perquè a les empreses, els sindicats i les entitats de la societat civil també "els correspon actuar amb iniciativa pròpia, ja que el país no pot tornar a oblidar la llengua".

Un nou gran acord social

Segons Antich, "la llengua és transversal i el català és el moll de l’os" de la cultura catalana. Per això ha defensat que les jornades organitzades per Òmnium, celebrades a l’Edifici Balmes de la UPF a Barcelona, han de contribuir a "revertir" la situació del català. "Recollim diagnòstics per fer possible un nou gran acord en la història social de la llengua", ha explicat. Algunes de les accions prioritàries del full de ruta són l’eliminació de barreres socials, que són "barreres lingüístiques", en àmbits estratègics com ara l’audiovisual, els continguts digitals, el món laboral, el consum i el lleure. També s’han fixat els "públics prioritaris" en el pas previ a l’adolescència.

Antich ha conclòs que, després d’escoltar la veu científica en les jornades i en altres activitats dels últims mesos, es podran "dirigir els esforços" per evitar caure en la "reacció fàcil" a l’hora d’abordar un tema tan complex com és la llengua. Les propostes, que Òmnium debatrà a través de les seves seus i també en una web, s’incorporaran al procés de participació del Pacte Nacional per la Llengua.

stats