Societat 23/10/2012

Un excés de patates xips, galetes o cafè durant l'embaràs redueix el pes del nadó

Un estudi internacional dirigit pel Creal de Barcelona alerta dels riscos dels aliments amb un alt contingut d'acrilamida cap als nounats

Efe
2 min
Patates fregides i embaràs

BarcelonaUna elevada ingesta d'aliments amb un alt contingut d'acrilamida, com les patates fregides, les patates xips, les galetes, els cereals d'esmorzar o el cafè, durant l'embaràs causa un menor pes del nadó en néixer i una circumferència menor del cap.

Així ho revela un estudi internacional sobre la dieta de 1.100 dones embarassades i els seus nounats que s'ha dut a terme a Dinamarca, Anglaterra, Grècia, Noruega i Espanya dirigit pel Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental (Creal) de Barcelona i la Universitat d'Estocolm (Suècia).

Segons aquest estudi, la diferència entre les mares exposades a alts nivells d'acrilamida i les exposades a nivells baixos pot ser de fins a 132 grams en el pes del nadó i 0,33 centímetres en la mida del cap.

A més, l'estudi mostra que els més grans nivells d'aquesta substància es van observar en els nadons nascuts a Anglaterra i els més baixos, en els de Dinamarca.

La raó dels alts nivells d'acrilamida que s'observen en moltes dones és, segons els investigadors, la dieta, ja que es tracta d'una substància química que es forma en fregir, rostir, torrar o fornejar aliments rics en carbohidrats com les patates fregides, les patates xips, la brioixeria o els cereals d'esmorzar.

Segons el coordinador de l'estudi i director científic adjunt del Creal, Manolis Kogevinas, "l'efecte estimat de l'alt nivell d'exposició a l'acrilamida sobre el pes d'un nadó en néixer és comparable a l'efecte advers conegut del tabaquisme".

La investigadora del Creal Marie Pedersen ha afegit que "les implicacions en salut pública dels resultats d'aquest estudi són realment importants".

Segons la doctora Pedersen, "el pes en néixer està relacionat amb nombrosos efectes adversos per a la salut en els primers anys de vida i fins i tot posteriorment, com ara estatura reduïda, augment de la incidència de malaltia cardiovascular, diabetis mellitus tipus 2 i osteoporosi".

A més, segons la investigadora, "la circumferència del cap és un indicador important del creixement del cervell i del desenvolupament neurològic".

L'estudi confirma una creixent preocupació mundial sobre els efectes potencials per a la salut de l'exposició alimentària a l'acrilamida, ja que certifica que aquesta substància travessa la placenta i, per tant, existeix un particular risc per a la salut del fetus.

En aquest estudi també han participat 20 centres d'investigació a Europa, entre ells l'IMIM (Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques) de Barcelona.

L'ús d'avançades tècniques biomèdiques ha afavorit la mesura de l'acrilamida en sang del cordó umbilical del nounat, fet que ha permès als investigadors de conèixer els nivells d'exposició a aquesta substància durant els últims mesos d'embaràs.

Aquest estudi forma part de 'NewGeneris', un projecte integrat dins el 6è programa marc de la Unió Europea de l'àrea prioritària 'Qualitat i seguretat alimentària', que té per objectiu investigar el possible paper de l'exposició química a través de la dieta durant l'embaràs, en la inducció d'un augment del risc de càncer i trastorns del sistema immune en la infància, juntament amb els efectes sobre els resultats del part.

stats