ARA TU / SALUT
Societat 22/09/2013

Aliments desintoxicants

Ara que ens acostem al canvi d'estació és el moment de superar els excessos alimentaris propis de l'estiu i les vacances. El fetge i els ronyons són els òrgans més perjudicats per una dieta desequilibrada. Aigua, verdures i fruites els ajudaran a restablir-se

Trinitat Gilbert
2 min

La tardor és a tocar i, amb el canvi d'estació, arriben també els propòsits de seguir uns hàbits més saludables. L'exercici físic, l'autocontrol per mantenir l'estrès a ratlla i una dieta més saludable són alguns dels punts inclosos en la llista mental que moltes persones es fan després de l'estiu. Una dieta correcta és essencial per controlar el pes. Però també per sentir-nos en forma i, si és el cas, ajudar l'organisme a recuperar-se dels excessos dels mesos precedents.

Els ronyons i el fetge són els òrgans més afectats per una dieta pobra en fruites i verdures i abundant en sucres, alcohol o farina blanca (potser us ve a la memòria un excés de cervesetes, refrescos i pizzes?) El cos ens ofereix senyals d'alarma per avisar-nos que alguna cosa no acaba de funcionar. El psiconeuroimmunòleg Xevi Verdaguer ens ajuda a identificar-los.

Digestió lenta

"Si ens han sortit èczemes, tenim caspa o descamació als cabells, mal de cap, la llengua blanca-groguenca o fem una digestió lenta, el nostre fetge no ha eliminat bé els tòxics de l'alimentació ingerida a l'estiu", explica Verdaguer.

Altres indicis que hi pot haver algun problema hepàtic són les contractures o rampes a la banda dreta del cos, marques grises sota els ulls o ratlles blanques verticals a les ungles de les mans (si les marques són horitzontals, indiquen manca de zinc o calci). Verdaguer aclareix que per relacionar aquests símptomes amb el fetge cal tenir-ne com a mínim dos de manera simultània.

Al seu torn, un ronyó que no funciona correctament també avisa. El repertori d'indicis és extens: retenció de líquids, panxa inflada, pressió arterial alta, dolors a les lumbars i als talons que milloren quan ens aixequem però que empitjoren quan estem ajaguts, cansament sense causa aparent, rampes freqüents...

Una dieta ben planificada, amb aliments que ajuden a desintoxicar l'organisme, ens ajudaran a passar pàgina i començar una temporada nova. La recomanació és vàlida només per a aquelles persones que tenen motius per vincular els símptomes amb els excessos a taula. Si no hi ha raons per fer aquesta associació, cal posar-se en mans d'un especialista perquè suggereixi les passes a seguir. Per a les persones sanes que necessitin fer una neteja, hem demanat a Xevi Verdaguer que ens recomani un menú desintoxicant. La consigna és clara: cal beure molta aigua, preferentment entre les menjades, i oblidar-se dels refrescos i l'alcohol. I hem de donar prioritat a les fruites i les verdures. El sentit comú serà el nostre millor aliat.

stats