Societat 16/01/2015

El violador alliberat acusat de l'assassinat de Cabanes, detingut per col·locar euros falsos

Els Mossos d'Esquadra han detingut fins a 30 persones i han escorcollat 13 domicilis en diferents municipis en la desarticulació d'una xarxa que introduïa a Catalunya una mitjana de 80.000 euros mensuals falsificats 

Efe
2 min
Es calcula que els detinguts arribaven a entrar fins a 80.000 euros mensuals en bitllets falsos / ACN

BarcelonaAntonio García Carbonell, el violador alliberat el 2013 al derogar-se la doctrina Parot i que suposadament va matar una anciana a Cabanes (Alt Empordà) al febrer del 2014 s'ha vist implicat en una xarxa amb una trentena d'arrestats per col·locar bitllets falsos de 50 euros importats de Nàpols.

En roda de premsa, l'intendent portaveu dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna, i l'inspector Antoni Mariscal, cap de delictes econòmics de la policia catalana, han explicat que García Carbonell va ser arrestat el passat 9 de gener en el marc d'una operació en la qual es va detenir una trentena de persones per importar d'Itàlia i col·locar a Catalunya bitllets falsos de 50 euros.

La detenció de García Carbonell es va dur a terme en coordinació amb el grup d'homicidis de l'àrea d'investigació criminal de Girona dels Mossos d'Esquadra, que també li seguien la pista per la seva suposada participació, al costat d'una altra persona, en el crim d'una anciana de 75 anys a Cabanes al febrer del 2014.

En l'operació, els Mossos han detingut 30 persones -de les quals nou han ingressat a la presó-, set de les quals estan acusades de comprar a una xarxa de Nàpols bitllets falsos de 50 euros, de gran qualitat, a un preu de vuit euros, per revendre'ls per 13 euros als altres implicats, entre ells García Carbonell, que col·locaven els bitllets en comerços, especialment estancs.

García Carbonell va ser posat en llibertat de la presó de Quatre Camins de la Roca del Vallès (Vallès Oriental) el 23 d'octubre del 2013, després de complir 18 dels 270 anys de presó als quals havia estat condemnat per diferents casos de violació, en beneficiar-se de la sentència del Tribunal d'Estrasburg que va derogar la doctrina Parot.

Segons els investigadors, la cúpula de la xarxa es distribuïa en dos grups, un amb epicentre a Martorell (Baix Llobregat) i un altre al barri de Nou Barris de la capital catalana, i feia freqüents viatges a Nàpols per anar a comprar els bitllets falsos, amb la qual cosa introduïa a Catalunya uns 80.000 euros falsos mensuals, almenys des de febrer del 2014.

El grup que falsificava els bitllets a Nàpols és un dels més prestigiosos d'Europa, ja que es té constància que ha distribuït bitllets falsos per tot el continent almenys des de l'any 2003.

Una vegada que havien aconseguit introduir els bitllets falsos a Catalunya, els set importadors els revenien a passadors o intermediaris, a un preu de 13 euros el bitllet, perquè aquests els col·loquessin o els revenguessin a altres col·locadors, a preus que pujaven fins als 15 o els 20 euros.

La majoria dels bitllets falsos els col·locaven llavors en petits comerços de diverses poblacions de tot Catalunya, per despistar els agents, especialment en estancs, comprant tabac que després revenien també al mercat negre.

La investigació ha estat dirigida pel jutjat d'instrucció número 2 d'Olot (Garrotxa), que ha enviat a la presó nou persones, entre elles els caps de l'organització, diversos dels quals van ser arrestats quan tornaven a Barcelona d'un viatge a Nàpols carregats amb prop de 100.000 euros falsos.

En el marc d'aquesta investigació, la unitat central de delictes econòmics i falsificació de moneda va estar en permanent coordinació amb el grup d'homicidis dels Mossos a Girona quan van comprovar que a García Carbonell també se l'investigava com un dels dos suposats autors del crim de l'anciana de Cabanes.

stats