Societat 28/04/2021

L'AMB preveu la rehabilitació de 65.000 habitatges amb els fons Next Generation

L'ens presenta onze projectes per 2.700 milions d'euros per a les ajudes de recuperació econòmica de la UE

2 min
Impuls a la rehabilitació d’habitatges de Barcelona

BarcelonaL’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) preveu rehabilitar fins a 60.000 habitatges dels seus municipis –tret de Barcelona– per fer-los més accessibles i més eficients energèticament. Aquest és un dels onze projectes candidats per rebre els fons europeus Next Generation que ha presentat l’ens supramunicipal per 2.717 milions d’euros.

Pel que fa a la rehabilitació, el pla preveu modernitzar 60.000 habitatges amb l’objectiu d’aïllar-los tèrmicament i que siguin més sostenibles, però també valora la instal·lació d’ascensors o l’adaptació de banys per facilitar la vida a una població cada cop més envellida. El gerent de l’AMB, Ramon Torra, confia rebre els 500 milions sol·licitats per poder ampliar el projecte inicial de millorar uns 13.000 habitatges. De moment, l’ens ja té 100 milions per començar i ja ha parlat amb els ajuntaments i les comunitats de propietaris interessats en les obres, que es faran càrrec de part de les despeses.

Com la resta d’administracions, l’AMB està a l’espera ara de què decidirà el govern espanyol de Pedro Sánchez, que és qui té l’última paraula de quins projectes entren dins de la partida multimilionària, sempre que s'ajustin als requisits exigits per Brussel·les. “Els fons acceleraran els projectes previstos i faran que les actuacions siguin més ambicioses”, ha explicat el responsable de l’organisme en una roda de premsa. A la regió metropolitana hi ha 450.000 habitatges construïts abans de la dècada dels 80 que necessitarien una actualització per adaptar-se als estàndards actuals. 

Si arriben els Next Generation, un altre projecte és la creació d’un parc tecnològic per impulsar l’ús de la fusta com a material de la construcció. Per això, ja hi ha plans per implementar un centre d’innovació tecnològica al terme municipal de Molins de Rei, als límits del parc metropolità de Collserola, on propietaris forestals i empresaris puguin trobar-se per fer sinergies i “modernitzar” un sector en crisi.

A més, en aquesta carta als Reis que arriben de Brussel·les s’han inclòs projectes per reduir els residus, fomentar l'ús de bicis i vehicles no contaminants, implementar la xarxa 5G a platges metropolitanes i les rondes de Barcelona o la digitalització de les administracions. 

stats