Nomenament
Societat 28/06/2022

Andreu Mas-Colell, president del consell d’administració del Banc de Sang i Teixits

L'augment de demanda dels hospitals manté les reserves de sang baixes i calen més donacions

ARA
2 min
Mas-Colell fotografiat al seu despatx

BarcelonaEl Govern ha aprovat aquest dimarts el nomenament de l’exconseller Andreu Mas-Colell com a nou president del consell d’administració del Banc de Sang i Teixits. Doctor en economia per la Universitat de Minnesota i catedràtic en excedència a la Universitat Pompeu Fabra, Mas-Colell també és actualment el president del Barcelona Institute of Science and Technology i –des de juliol passat– president del consell editorial de l'ARA.

Entre els anys 2000 i 2003 i el 2010 i el 2016 va ser conseller d'Universitats i Recerca i Economia, i també va presidir la Barcelona School of Economics (2016-2010) i l’Econometric Society (1993). Membre de l’Institut d’Estudis Catalans, té la Creu de Sant Jordi (2006), la medalla Narcís Monturiol (1990), el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (1994) i el del Cercle d’Economia (2008), entre altres reconeixements, i és doctor honoris causa per les universitats de Chicago, Alacant, Tolosa, HEC (París) i la Universidad Nacional del Sur (Argentina).

Calen més donacions

El nomenament d'Andreu Mas-Colell al capdavant del consell arriba en uns mesos en què el Banc de Sang i de Teixits està concentrant esforços per aconseguir més donacions. El ritme de persones que donen sang és elevat, segons expliquen els portaveus del banc, però la necessitat als hospitals també està creixent. "Fins ara ja s'han fet 2.000 donacions més que l'any passat, però les reserves són més baixes", diuen. Actualment hi ha a les neveres 5.500 bosses de sang, però la xifra òptima de reserves seria d'unes 8.000 bosses.

El Banc de Sang intenta des del gener fer remuntar aquestes xifres per arribar a l'estiu amb un volum ampli de reserves. Però fins ara la pandèmia i les restriccions han alterat el ritme normal de recollida. L'organització atribueix les dificultats al fet que fins ara les mesures per evitar la propagació del covid han impedit organitzar grans esdeveniments i maratons de donacions com les que es feien abans de la pandèmia. També s'han fet menys actes en universitats i escoles, que permetien captar donants nous. Malgrat tot, i veient el ritme de l'evolució de la pandèmia, el Banc de Sang espera recuperar el seu ritme normal de recollides aquest mateix setembre, amb la represa del nou curs.

stats