Societat 22/12/2019

Les mil cares de la sort

El tradicional sorteig de la Loteria de Nadal del 2019 es recordarà per l’eufòria de la reportera de TVE a qui li ha tocat la grossa (o no) i la teoria de la conspiració després del moviment sospitós de l’operari del sorteig

Natàlia Vila / Laia Vicens / Maria Garcia
4 min
Les mil cares de la sort

Barcelona / GironaSant Vicent del Raspeig, mai més tristos

A Sant Vicent del Raspeig (l’Alacantí), de 57.000 habitants, la grossa de la Loteria de Nadal es va repartir des de dues administracions diferents. En total, 80 milions d’euros, molts dels quals venuts al Bar Pepe. Aquest establiment va col·locar 60 dècims (24 milions). El més curiós és que deu d’aquests dècims els va regalar el propietari, Basilio Suárez, a empleats i clients. L’últim el va donar dissabte a una colla d’amics que es fan dir els tristos. Ja no ho estaran mai més. A més de Sant Vicent, la grossa va deixar al País Valencià 60 milions a Alcoi i 20 a Moraira.

“Demà no vinc a treballar!”

Una de les imatges virals de la jornada és la reportera de TVE Natalia Escudero, que va perdre el control celebrant a Sant Vicent del Raspeig que li havia tocat la grossa. “Jo tinc un dècim, no és broma! En vaig comprar un!”, deia a la càmera entre abraçades, petons i ruixades de cava. L’eufòria va ser tan gran que la reportera va anunciar que avui no aniria a treballar: “Que demà no vinc! La Natàlia demà no treballa!” Però una estona després, i quan les imatges ja corrien per xats de WhatsApp i tuits amb milers de reproduccions, la periodista va dir en una connexió que no li havia tocat la grossa, però que sí que havia “esgarrapat un pessic” d’un altre premi.

“A Palamós sempre s’ha jugat a aquest número, el d’El Dòlar”

Un cinquè premi va anar a parar íntegrament a Palamós (Baix Empordà): el 23.059. Va deixar-hi 10,2 milions d’euros. El propietari de l’administració número 1, Lluís Espadale va explicar que el 23.059 es coneix popularment a Palamós com el número d’El Dòlar i feia més de 40 anys que es venia íntegrament al municipi. “El Dòlar era un antic bar, molt popular, i feia molts anys que el veníem. És un dels números que sempre s’han jugat al poble”. Els dècims es van vendre per finestreta, a la llibreria Dalmau de Sant Antoni de Calonge, en una farmàcia de Palafrugell i al bar El Bon Cremat de Palamós. Aquest últim establiment va ser un dels epicentres de les celebracions. “És el dia més feliç de la meva vida”, va assegurar el propietari.

La (mala) sort de Melilla

No hi ha manera. Melilla es manté com l’única regió d’Espanya on no ha caigut mai la grossa de la Loteria de Nadal. Aquest any, a més, la sort també ha esquivat Ceuta i Palència, on tampoc ha tocat cap premi de la rifa. Contràriament, la Comunitat de Madrid lidera el rànquing dels territoris més afortunats amb la grossa: hi ha tocat fins a 80 vegades. Bona part d’aquesta sort s’explica per l’administració Doña Manolita, que només aquest 2019 ha repartit part del primer premi, el segon, el tercer, un dels dos quarts i dos dels vuit cinquens.

El cinquè premi de Santa Coloma que va costar de vendre

El número 66.212, un dels cinquens premis d’ahir, va ser, segons el propietari de l’administració, Manuel Molero, un dels més difícils de vendre en les últimes setmanes a Santa Coloma de Gramenet. “El vam haver de posar més endavant per vendre’l”, explicava Molero, que celebrava que els milions haguessin caigut “entre veïns del barri”. Era la primera vegada que treballaven amb aquest número i en van vendre més de 30 sèries, cada una valorada en 60.000 euros i la majoria per finestreta. Molero estava seguint el sorteig des de casa i quan va sentir el premi va córrer cap a l’administració. Ell, però, no en tenia cap número. Aquest dècim va quedar molt repartit i el premi també va esquitxar Barcelona, Sant Cugat de Vallès, l’Hospitalet de Llobregat, Cardedeu, Manresa i Santa Susanna.

Abrera, tres premis en tres anys

El segon quart premi de la rifa, el 49.797, va deixar 6 milions d’euros en una empresa del polígon industrial d’Abrera i al Club de Tennis Esparreguera. L’administració número 1 d’Abrera va vendre 30 sèries d’aquest premi. “Ens fa molta il·lusió perquè ha anat a parar a gent treballadora que realment ho necessita”, va explicar Montse Fanés, una de les empleades d’aquesta administració que fa tres anys ja va repartir un tercer premi i, en fa dos, un segon. “Això ha de voler dir que l’any que ve donarem el primer”, va dir de broma la dependenta. Amb tot, alguns treballadors del centre comercial on està ubicada l’administració lamentaven ahir no haver escollit el número premiat.

La mà sospitosa de l’operari

Una hora després de començar el sorteig, les xarxes socials es van inundar ahir d’un vídeo on es veia un operari de Loteries i Apostes de l’Estat introduint un objecte dins d’un dels bombos. Aquest fet va provocar tantes teories i hipòtesis a les xarxes que Loteries i Apostes de l’Estat va haver de fer un comunicat aclarint els fets. El que va passar, segons l’organització, és que una de les boles va rebotar cap a l’exterior i l’operari responsable la va recollir i tornar a introduir a mà, un procediment que està previst als protocols d’actuació i que, per tant, no suposa cap irregularitat en la rifa d’aquest any.

stats