Societat 06/03/2020

Joan Guix: "Creixeran els contagis de Covid-19 i no començaran a anar a la baixa fins després de Setmana Santa"

Antoni Bassas entrevista el secretari de Salut Pública de Catalunya

G.g.g.
4 min

BarcelonaEl secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, és la cara visible de la gestió de l'amenaça de propagació del coronavirus a Catalunya, on ja s'han confirmat 37 contagis. El departament de Salut segueix de prop l'evolució del primer pacient que està en una situació greu però estable, un home de 50 anys que va ingressar a l'hospital per precaució, així com el contagi d'una dona de 29 anys que pateix complicacions respiratòries i està crítica.

Salut preveu un degoteig d'afectats al país com a mínim durant les pròximes cinc setmanes, segons ha explicat el doctor en una entrevista amb Antoni Bassas. La majoria, provinents de l'onada d'afectats que han viatjat a Itàlia. "Creixeran els contagis de Covid-19, segurament per les persones que ara mateix estan en període d'incubació", ha explicat. "I no començaran a anar a la baixa fins després de Setmana Santa", ha afegit. Aquesta predicció es basa en els virus gripals, que són estacionals i amb el canvi de temps van remetent. Malgrat la dificultat de considerar-los virus anàlegs, la informació que es té del coronavirus indica que tenen un comportament similar.

Fins al moment ja s'han superat el mig miler d'aïllats preventius, tots ells persones que havien estat en contacte estret amb contagiats. Amb tot, la xifra de ciutadans en quarantena creixerà, sempre enf funció de la xarxa social dels afectats. La mitjana actual revela que l'entorn afectat és d'una vintena o trentena de persones per cas confirmat. "[Els contactes] es confinen a casa, perquè han de passar el període d'incubació de 14 dies, però són persones sanes que no necessiten una vigilància mèdica", ha destacat. A més, la recerca està demostrant que algú que s'ha infectat de coronavirus i no té símptomes, no esternuda o tus, té una baixa probabilitat de ser transmissor del virus, segons ha defensat Guix.

Espanya va apuntar dijous que una de cada 250.000 persones es contagia de la Covid-19, però a Catalunya es treballa amb prediccions de risc en funció de la capacitat de transmissió de cada persona. Segons els estudis internacionals, un afectat pot encomanar el virus a una o, com a molt, tres persones. En el cas del xarampió –ha comparat Guix–, un cas en pot provocar entre 13 i 18 més. "Les nostres mesures de contenció –com l'aïllament preventiu i les quarantenes– intenten trencar aquestes possibilitats de contagi. I ho estem aconseguint bastant", ha tret pit. Amb tot, també ha reconegut que el coronavirus "no s'exterminarà": "Passarà a formar part del nostre dia a dia, de la mateixa manera que convivim amb la grip A, que ja representa el 40% dels casos de grip a casa nostra".

No anar a l'escola o a la feina si es té febre

El responsable de Salut Pública és optimista: ha subratllat que Catalunya no viu una situació tràgica i encara no ha registrat casos autòctons com sembla que sí que ha passat a Madrid i al País Basc. El fet que fins ara tots els casos tinguin origen en viatgers del nord d'Itàlia permet controlar molt més la propagació del virus. "Ens preocupariem en el moment en què comencessin a sorgir casos i no fóssim capaços de reconstruir la cadena de transmissió", ha reconegut.

Salut defensa que el protocol d'actuació davant la Covid-19 és "viu" i s'anirà actualitzant contínuament. Amb tot, el Govern manté la decisió de no fer proves de detecció a persones que presenten símptomes gripals i no han viatjat. I diu el mateix de la inexistència de controls de temperatura a les persones que arriben amb febre a l'aeroport. "Estem parlant de centenars de milers de persones que, amb tota seguretat, presenten un quadre compatible amb el del coronavirus però que no el tenen", ha reblat Guix.

"Que d'aquí a quinze dies vingui el Nàpols a jugar al Camp Nou i vinguin 3.000 seguidors del Nàpols no l'amoïna especialment?", ha preguntat Bassas. "En el moment actual ens preocupa, però no excessivament", ha resolt el doctor. El que sí que ha recomanat és que les persones que presenten febre, tos persistent o problemes respiratoris no vagin a la feina o a l'escola. "Però això és sentit comú i el que sempre recomanem per la grip convencional, perquè corren el risc de contagiar els seus companys del virus", ha assegurat Guix, que feia referència tant a la grip com al coronavirus. I, en el cas que algú amb aquesta simptomatologia tingui un familiar ingressat en una residència o en un hospital, Guix ha aconsellat que li enviïn un missatge o el truquin.

Fins ara, l'OMS ha identificat 35 grans projectes que podrien combatre la Covid-19 amb una vacuna, i que se sumen als vuitanta que ja estudia la Xina. "Per tenir una vacuna hem de calcular mínim uns 12 mesos, perquè cal avaluar les conseqüències de la vacuna", ha matisat el responsable de Salut Pública. Guix ha estimat que hi podria haver un prototip disponible entre el 2021 i el 2022, però ha recordat que tan important és tenir el fàrmac com que la gent es vacuni. "Ho veiem amb la grip convencional: aquest any han mort 44 persones de grip i el 70% de la població de risc no es vacuna tot i ser gratuïta", ha criticat.

Un dels problemes que ja s'estan donant en alguns territoris espanyols, com el País Basc, és l'empobriment de la xarxa assistencial a causa dels aïllaments a professionals sanitaris que han estat en contacte amb malalts o companys afectats. A Catalunya, on hi ha dos metges positius en coronavirus però que es van contagiar a Alemanya i fora del seu exercici laboral, això encara no ha passat. "Però ens podríem trobar amb una capacitat de resposta més baixa si augmenten els professionals contagiats o en aïllament preventiu", ha admès.

stats