Societat 02/07/2012

Antoni Castellà: "L'alumne haurà de pagar més, però veurà reforçada la docència a les universitats"

El secretari d'Universitats i Recerca defensa en una entrevista a TV3 la pujada de preus en funció de la renda i retreu al ministre Wert la política de beques

Ara
2 min

BarcelonaEl secretari general d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha defensat aquest dilluns en una entrevista a TV3 la pujada de preus en funció de la renda a les universitats. "És millor un sistema de pagament progressiu que faci el sistema més equitatiu", ha argumentat Castellà, que ha assegurat que l'increment de preus és "necessari" perquè respon "a la conjuntura econòmica". La decisió s'ha pres "per tenir més ingressos al sistema", ha resumit, perquè "s'havia de triar entre una política de restricció o una d'increment d'ingressos, i s'ha optat per la via més equitativa".

El secretari general d'Universitats i Recerca ha apuntat, també, que l'estudiant "pagarà més, però veurà reforçada la docència a les universitats". I ha explicat, en aquest sentit, que al setembre sortirà una convocatòria per a assistents de docència, amb l'objectiu de donar "més personalització" als estudis. També ha assegurat que les universitats, amb aquests canvis, "sortiran més reforçades en el moment que hi pugui haver més pressupost".

Castellà ha explicat que si fins ara els alumnes aportaven de mitjana un 14,9% del preu de la matrícula, ara en el 40% dels casos pagaran el 25%, és a dir, l'import màxim previst, i que això, en el cas de la carrera més cara, que és Medicina, es tradueix en el fet que aquests estudiants, amb les rendes considerades més altes, abonaran 200 euros al mes, mentre que, fins ara, en pagaven 140.

Ha explicat que dels 90 milions d'euros que es preveuen recaptar de mes, 35 es destinaran a bonificacions –15 milions a beques i la resta, a polítiques pròpies– i els 55 restants, "en gran mesura, a millorar la qualitat del sistema universitari".

Castellà ha criticat, però, la política de beques del ministre Wert. Ha assegurat, en aquest sentit, que veu "molt discutible" que els estudiants que no aprovin hagin de retornar l'import de la beca, i també ha assegurat que el Govern no està "gens d'acord" que li no li traspassin les beques però sí "la responsabilitat d'una part d'elles".

@page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Castellà ha insistit que "ningú quedarà fora del sistema universitari per motius econòmics", perquè "el 30% pagaran el mateix o menys del que estaven pagant, i els que no pagaven res continuaran així". També ha explicat que les situacions de cada estudiant es revisaran en el cas que hi hagi canvis en la renda familiar. Ha considerat "molt provable" que hi hagi mobilitzacions a principi de curs.

stats