Anul·len el catàleg de sous i funcions dels treballadors de l'Ajuntament de Barcelona

Un jutjat de Barcelona ha invalidat el document, aprovat durant l'alcaldia de Xavier Trias

Un jutjat contenciós administratiu de Barcelona ha declarat nul el catàleg de llocs de treball dels treballadors de l'Ajuntament de Barcelona, que recull els sous, les funcions i les condicions laborals dels més de 9.000 treballadors del consistori i dels seus organismes locals. 

Segons el jutjat, aquest document, aprovat el 2013 durant el mandat de Xavier Trias com a alcalde de la ciutat, no satisfà les exigències de la normativa en vigor ni incorpora la informació exigida legalment. 

L'estatut de l'empleat públic obliga els ajuntaments a tenir un document que inclogui de manera pública i clara la denominació de llocs de treball adscrits al consistori municipal. També és obligatori donar informació sobre classificació professional, escales salarials, sistemes de provisió i la retribució -amb els complements salarials inclosos- dels càrrecs, per poder garantir els principis de mèrit, lliure concurrència i no discriminació a l'hora de confeccionar la plantilla.

Fins ara, el consistori havia defensat que el seu catàleg de llocs de treball era equivalent al document de relació de llocs de treball que exigeix la llei. El jutjat, en canvi, l'ha anul·lat a instàncies de l'Associació Professional de Tècnics de l'Ajuntament. 

Criteris arbitraris

La sentència considera que l'actual situació afavoreix l'arbitrarietat en el sistema de retribucions "poc transparents", amb trams de retribució variable (especialment en llocs de gerent i alts càrrecs) sense que hi consti el criteri per assignar un complement o un altre.

El complement específic dels gerents pot variar de 3.480 euros a 8.637 euros sense que el document especifiqui el motiu objectiu d'aquest ventall i es concreta a través d'un decret d'alcaldia.

Ara el govern que encapçala Ada Colau haurà d'elaborar la nova relació de llocs de treball.