Societat 16/01/2022

De Casado anant al lavabo a tres Spidermans amb un premi Planeta: l'any 2021 en mems

Oscar Grau
5 min
Bernie Sanders a l'últim sopar

Aquests darrers dies de l'any, hem publicat resums del 2021 de tota mena: les millors fotografies, els millors llibres, les millors sèries, les millors pel·lícules... Però si algun suport, passats els anys, ens traslladarà com un dard a l'actualitat d'aquest segon any de pandèmia, aquest és el mem. El motiu? La nostra memòria els reté amb moltíssima facilitat perquè els mems, diu l’humorista i excol·laboradora de l’Està passant Dolors Boatella, "són com les olors". Els missatges que transmeten, però, no són innocus. Els mems opinen (no informen) sobre notícies i aspectes socials diversos amb la intenció d’expressar un sentiment o fer una crítica social. Tal com explica el periodista i professor universitari Enric Calpena, “el mem dona una interpretació a una notícia i busca remarcar algun tret determinat del contingut. Funciona exactament igual que han funcionat històricament el sarcasme, la ironia o la metàfora".

Fet l'apunt, i amb ànims de recordar tot el que ens ha deixat aquest 2021 –també des de l'humor, que tant ens ha ajudat aquests mesos–, us presentem el següent recopilatori de mems, que vol rememorar alguns dels esdeveniments que més han marcat l'actualitat de l'any que deixem enrere. El primer fet que va ser carn de mem a Catalunya l'any 2021 ens va sorprendre ja la primera setmana de l'any. Es tracta de la rave de Llinars del Vallès. Quan a Catalunya les reunions estaven limitades a deu persones, per Cap d’Any es va fer una festa en aquesta localitat que va durar més de quaranta hores, fins que els Mossos la van aconseguir desallotjar. Mems com el següent es van fer virals en qüestió d'hores.

Però què acaba fent d'una imatge amb una mica de lletra un bon mem? Dolors Boatella pensa que els mems que funcionen tenen la particularitat que “s’entendrien també al Japó”. Per a ella, els mems “són un denominador comú que agermana cultures”, i això és el que va passar pocs dies després d'encetar l'any. Va ser tot just el 6 de gener que l’assalt al Capitoli dels Estats Units ens va impactar a tots i els mems ens van fer partícips d’un moment històric.

Aquesta notícia va agafar ràpidament una gran rellevància a escala internacional, però la cultura nord-americana influeix tant a Occident que fins i tot una referència interna pot acabar esdevenint un mem d'abast mundial. Va ser el cas de Bernie Sanders i els seus guants, que van robar el protagonisme a Biden en el dia de la seva investidura.

Enric Calpena afirma que els mems "subratllen aspectes de la realitat que de per si són distorsionats". És allò de quedar-se amb l'anècdota i no amb la notícia. Però qui se'n recordaria avui del vaixell encallat al canal de Suez si no fos pels mems?

La desgràcia i els mems

"Hi ha moltes maneres d’acceptar el món en què vivim, des de com afrontar una maternitat a com anar cada dia a la feina. Els mems també poden ser la reacció d'una cosa negativa", continua Boatella. L'exemple més palpable és la nostra quotidianitat en pandèmia: fa dos anys que convivim amb el covid i, tot i que "el mem no pretén millorar una certa situació", com explica Calpena, sí que pot ajudar a portar-lo millor. En aquest sentit, s'han fet una infinitat de mems relacionats amb el coronavirus, les vacunes i les restriccions aquest any. Sempre hi haurà persones que se sentin ofeses amb aquests mems, però Calpena considera que és "normal". Amb el temps les desgràcies sovint es converteixen en anècdotes. 

Els mems també beuen de tristors produïdes per aspectes més banals. Si sou culers, o en coneixeu algun, sabreu com es va viure la marxa de Leo Messi del Barça, i segur que us va arribar algun mem sobre el tema. El jugador argentí sempre ha sigut carn d'aquest tipus d'humor digital, però per empassar-se aquest gol a ple estiu el recurs es va fer més necessari que mai.

La viralitat i els mems

Val la pena apuntar que, en tot aquest mar d'humor a les xarxes, no s'han de confondre els mems amb els continguts virals en general. A les xarxes socials, s'escampen de manera massiva moltíssimes publicacions constantment, normalment vídeos. Candy, la pastanaga bullida, n’és un exemple. O la Maria Àngels, la noia de les alpaques. Però l’essència del mem (que es pot viralitzar o no) és diferent. Què fa, però, que un mem es difongui amb tanta rapidesa a les xarxes? Boatella ens explica que perquè un mem es viralitzi ha d’utilitzar l’humor, una cosa que pot semblar evident, però també ha de tenir la capacitat de mutar. “[El mem] és un tipus de viral que es diferencia de la resta perquè muta. Els usuaris el fan seu”.

Els tres Spidermans assenyalant-se són un bon exemple d'aquesta mutabilitat dels mems, que, al final, esdevenen una mena de plantilles en les quals cada usuari expressa el que vol. En aquest cas, Dolors Boatella va voler fer mofa del moment en què vam descobrir que darrere del pseudònim de Carmen Mola s'hi amaguen tres homes, que van rebre el premi Planeta aquest mateix any.

El següent mem també és una plantilla i s'ha fet molt viral en els últims mesos. Segur que a Twitter l'has vist. Es tracta d'un autobús on hi ha un home trist assegut a l'esquerra i un home alegre a la dreta. En aquest cas, els usuaris l'han fet seu substituint els protagonistes pels diferents actors que han interpretat el personatge de Spiderman a la gran pantalla. Aquest any també serà recordat, per alguns, perquè s'ha estrenat una nova pel·lícula de Spiderman: Sin camino a casa.

En molts casos, d'un vídeo viral també se'n fan mems. “Molt sovint recordem més el Rajoy dient «está lloviendo mucho» que quina pregunta li van fer i quin era el context", recorda Calpena. En qualsevol cas, els mems són un passi segur a la memòria d'una generació que, sense l'ajuda dels mems, potser no recordaria d'una forma tan massiva un determinat esdeveniment. És el cas de la polèmica que va envoltar aquesta tardor Manel Monteagudo, el gallec que va fingir haver estat 35 anys en coma.

El debat del català, carn de mem

El 2021 també ha estat marcat pel debat sobre el català a les aules i a l'audiovisual. Els mitjans han parlat de la família de l'escola de Canet de Mar que va demanar més classes en castellà i de la poca utilització de la llengua en plataformes digitals, entre d'altres. Però els mems en quina llengua s'han fet? Hi ha de tot, i Dolors Boatella ho té clar: "Els mems mai poden ser forçats a fer-se en una llengua, però sí que poden servir per reivindicar una cultura com la catalana. D'allò més local a allò més global". A continuació, el mem que l'experta va idear quan Pablo Casado va dir que hi ha professors catalans "amb instruccions per no deixar anar al lavabo els nens si parlen en castellà".

stats