INSERCIÓ LABORAL
Societat 20/07/2019

“Tinc 16 anys i vull treballar”

Només hi ha dues assignatures relacionades amb la inserció laboral dels joves i una de les dues és al batxillerat

Silvia Camacho
2 min
Anais Díaz, una de les alumnes  de la iniciativa d’inserció laboral de Coca-Cola.

Barcelona“Al sistema educatiu no hi ha cap mena de formació dedicada a la inserció laboral”, lamenta l’Anais Díaz, una jove de 18 anys que considera necessària una assignatura a l’ESO en què s’aprengui a fer un bon currículum, a afrontar una entrevista de feina o en què s’ensenyi com funciona el món empresarial i quins són els diferents tipus de contractes. “Tens 16 i 18 anys i no saps què signes”, denuncia Díaz.

L’Anais, de Barcelona, va decidir estudiar un grau mitjà d’auxiliar d’infermeria sense saber què li agradava exactament: “Jo no tenia res clar -assegura-. L’educació hauria de fer-te reflexionar sobre qui ets i on vols arribar”. Comenta que la història es repeteix amb la majoria de joves fins a arribar al batxillerat o a la universitat: “Una amiga ha fet la selectivitat sense saber què vol fer”.

Només hi ha dues assignatures relacionades amb la inserció laboral dels joves i una de les dues és al batxillerat. A l’ESO hi ha l’assignatura d’emprenedoria i al batxillerat la d’estada a l’empresa. Totes dues, però, són optatives; queden fora, per tant, del currículum de molts centres educatius. “Si puc treballar amb 16 anys, ajuda’m a fer-ho”, reclama Díaz. D’altra banda, considera que les empreses també dificulten aquesta integració demanant sempre experiència: “No puc tenir experiència si soc jove i no he treballat mai”, denuncia.

Ajudes públiques i fundacions

“Hi ha eines que funcionen però no es coneixen del tot”, assegura en Jason, un jove de 23 anys. Ell va tenir l’ajuda del Servei d’Ocupació de Catalunya, el SOC, i considera que aquestes eines públiques haurien de ser més utilitzades pels joves. En Jason, que va néixer a Barcelona però va marxar a la República Dominicana -país d’origen dels seus pares- durant la crisi, estudia desenvolupament web a Factoria 5, a Barcelona, gràcies a la Fundació Exit, que el va ajudar molt en la seva tornada a Catalunya.

Les fundacions, a part de ser vies per seguir una formació professional, també són “oportunitats per entrar al món laboral”, comenta l’Anais, “tot i que sigui de voluntariat”, afegeix. Ella està interessada a ser voluntària de la Creu Roja: “És un bon mètode per començar a treballar perquè no miren el teu aspecte, sinó la capacitat que tens i les ganes de fer la feina i ajudar”.

L’Anais i en Jason van participar en el projecte Gira Jóvenes de Coca-Cola, dedicat a la inserció laboral dels joves. La iniciativa inclou xerrades i tallers formatius sobre com tenir uns bons recursos a l’hora de buscar feina, així com sobre com fer un bon currículum, una carta de presentació o una entrevista personal.

stats