Societat 18/07/2012

Una aplicació mòbil permetrà localitzar dofins a la Costa Brava

El nou sistema vol conscienciar els usuaris d'embarcacions de motor del risc que suposen per als cetacis

Acn
1 min
Una parella de dofins aparellant-se

BarcelonaUna aplicació per a telèfons mòbils permetrà implicar els usuaris d'embarcacions del cap de Creus en la protecció del medi ambient i dels cetacis que hi habiten. Impulsat pel projecte NINAM, el nou sistema, que encara es troba en la fase inicial, utilitzarà els marcadors GPS que tenen els vaixells i els sensors de profunditat per localitzar i detectar la presència de dofins.

L'aplicació permetrà que tots els usuaris d'embarcacions que vegin algun cetaci puguin introduir el lloc exacte, la profunditat i l'espècie de l'animal. Segons Gemma González, membre de NINAM, això permetrà "conscienciar la població sobre el risc de les pràctiques irrespectuoses amb el medi ambient". A més, es podran veure imatges sobre els cetacis que habiten el litoral gironí, com els catxalots, els zífids Cuvier, les orques o els caps d'olla.

El projecte permetrà fer col·laboradors els usuaris d'embarcacions de motor, un dels principals perills per als dofins que viuen a la Costa Brava. El projecte NINAM, creat l'any 2004, estudia la presència de cetacis entre el cap de Creus i Palamós. Segons aquesta entitat, en aquesta zona hi viuen 150 dofins mulars, set dels quals –tots femelles– tenen amputacions parcials o totals de les seves aletes a causa del xoc amb les hèlices de les embarcacions en zones de poca profunditat, on els animals van a buscar menjar.

stats