Societat 03/12/2019

La ciència reclama a Torra que aposti per la recerca

Els Premis Nacionals de Recerca guardonen tant la dimensió poètica com la utilitat de la ciència

i
Toni Pou
2 min
"Apretem" per la recerca científica, li han demanat al president de la Generalitat durant l'entrega dels premis

Barcelona"Apretem", li reclamen al president Torra des de l’escenari del Teatre Nacional. "Apretem" per impulsar la recerca, motor de coneixement, benestar i democràcia, ha demanat el comunicador científic Àlex Argemí, un dels artífexs del programa Nanoeduca, distingit amb el Premi Nacional de Comunicació Científica per la seva contribució a la difusió de la nanociència a les escoles.

L’acte del lliurament dels Premis Nacionals de Recerca ha transcorregut amb un fil argumental que, a partir de música en directe, lectures i la projecció de vídeos, recreava el sentiment de meravella i d’insignificança que se sent en repassar la història de l’univers, des del Big Bang fins a l’origen d’una espècie que es pensa a si mateixa. Mentre presentava la cerimònia, l’actriu i cantant Elena Gadel ha interpretat cançons al costat d’un pianista i d’un músic que alternava la guitarra, el violí i el caixó. Una versatilitat que és una bona metàfora del científic actual, que ha de fer recerca, gestionar persones i màquines sofisticades, buscar finançament i bregar amb les exigències, sovint arbitràries, de buròcrates europeus.

Licia Verde, professora ICREA de l’Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona, ha rebut el Premi Nacional de Recerca per investigar la distribució d’energia i matèria fosca a l’univers, i Marc Güell, de la Universitat Pompeu Fabra, ha recollit el Premi al Talent Jove per una recerca que empaita la creació de porcs modificats genèticament per obtenir òrgans aptes per al trasplantament en humans. Un dels aplaudiments més sentits del vespre s'ha produït quan la dona de l’expresident Pasqual Maragall, Diana Garrigosa, ha pujat a l’escenari per rebre el Premi Nacional de Mecenatge Científic, atorgat a la Fundació Pasqual Maragall per la recerca sobre l’Alzheimer.

Fotografia dels premiats

Després que Gadel llegís un text sobre la situació d’emergència climàtica i la cimera COP25 que se celebra aquests dies, el president de Repsol, Antoni Brufau, i el director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero, han recollit el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en R+I per la investigació desenvolupada els darrers anys en exploració del subsol. En cloure l’acte, el president Torra ha recollit el guant que li havia llançat Argemí. "Apretem", ha confirmat.

stats