Aquest juliol ha sigut el mes més calorós que s'ha mesurat mai a Catalunya

Encara que l'estiu s'acabés avui, el 2022 ja seria l'any amb més temperatues de més de 35 graus com a mínim des del 2009

3 min
Unes dones es protegeixen del sol a la Plaça Catalunya de Barcelona

BarcelonaHem tancat un mes de juliol que passarà a la història per les altes temperatures. Segons ha fet públic avui l'AEMET, ha sigut el més calorós com a mínim dels últims 82 anys, i no només això, sinó que la mitjana de temperatura per al conjunt de Catalunya també ha superat per poc la dada del mític agost del 2003, el mes que fins ara era el més calorós dels que s'han mesurat. Segons fonts de l'AEMET, però, les diferències entre l'agost del 2003, el juliol del 2015 i el juliol del 2022 són minses, de dècimes de grau i entren en el possible marge d'error.

Abans-d'ahir el Meteocat catalogava el juliol d'enguany com un dels tres més calorosos, juntament amb el del 2015 i el del 2006. Les dades del Servei Meteorològic deixen clar que les temperatures han sigut excepcionalment altes al nord de Catalunya, on en alguns casos hi ha hagut anomalies de més de 4 graus que fan que, segons l'SMC, al Pirineu i Prepirineu aquest mes hagi sigut més calorós fins i tot que l'agost del 2003.

Anomalia de temperatura del mes de juliol

Segons càlculs de l'ARA a partir de dades de 87 estacions del Meteocat, la mitjana de temperatura per al conjunt de Catalunya ha arribat als 24 ºC, un valor que supera els 23,5 ºC que hi va haver el juliol del 2015. Cap agost dels últims tretze anys ha tingut una mitjana de temperatura que hagi arribat als 23 °C.

L'històric Observatori de l'Ebre, situat a Roquetes, ha registrat el mes més calorós dels seus més de cent anys de dades. Els 28,8 °C d'aquest juliol superen els 28,5 de l'agost del 2003. A l'aeroport de Girona s'han igualat els 27 °C d'aquell mític agost. De les 110 estacions del Meteocat amb més de vint anys de dades, la meitat han igualat o superat el juliol més càlid de la sèrie.

Però segurament les dades més remarcables apareixeran si s'amplia la fotografia fins al mes de maig. El maig va ser el més càlid a Catalunya des que es mesuren dades. El juny va ser el més càlid des del 2003 segons l'SMC i molts observatoris van batre els rècords de les seves sèries. Per tant, ja fa 90 dies que estem instal·lats en un ambient molt més càlid del que caldria esperar, fregant o superant rècords, cosa que afavoreix aquesta sensació d'estiu etern que segurament molta gent està tenint.

A partir de dades de 87 estacions del Meteocat, la secció de Meteorologia de l'ARA ha calculat que aquest any fins a l'1 d'agost ja hi ha hagut 859 superacions de 35 graus. Cada superació equival a un dia i una estació en què s'ha trencat aquest sostre de temperatura. Aquesta dada supera àmpliament la de qualsevol dels últims tretze anys fins a l'1 d'agost, però no només això, sinó que supera la de qualsevol any sencer des del 2009. L'estiu es podria acabar avui i aquest ja hauria sigut l'estiu amb més temperatures de més de 35 ºC com a mínim des del 2009. Les dades obertes del Meteocat no ens permeten anar més enrere, però trobaríem escassos precedents d'un estiu amb més temperatures de més de 35 graus de les que ja s'han registrat aquest any.

Superacions de 35 graus
A partir de dades de 87 estacions del Meteocat

I l'agost no fa la sensació que hagi de ser gaire diferent. La previsió apunta a una altra onada de calor, que, si bé segurament no serà tan forta com altres que hi ha hagut aquest estiu, en el context d'un estiu normal de fa deu anys segurament estaríem parlant del pic de calor més fort de la canícula. Avui la temperatura superarà puntualment els 40 graus en alguns punts de Ponent i, tot i que els pròxims dies el termòmetre ja no pujarà més, tampoc baixarà de forma notòria com a mínim fins a la setmana que ve. Entre dilluns i dimarts refrescarà al Pirineu i en general al nord-oest de Catalunya, però no hi ha indicis que la setmana que ve la temperatura es normalitzi de forma general.

stats