Societat 23/10/2019

L’ARA organitza el debat 'Cap a un futur sense tabac'

Hi seran la consellera de Salut, Alba Vergés, i una taula d'experts en tabaquisme

Selena Soro
2 min
Una de cada deu morts, culpa del tabac

BarcelonaPer primera vegada en set anys de davallada contínua, el consum de tabac augmenta al nostre país. Segons l'Enquesta de salut de Catalunya 2018, la població fumadora a Catalunya ha passat del 24% al 25,6%, amb un increment més gran en el cas de les dones. Aquest canvi de tendència la confirma el fet que l'any passat va augmentar la venda de la majoria de productes del tabac.

El tabaquisme segueix sent el principal problema prevenible de salut pública, i és per això que l'ARA organitza aquest dijous a les 19.30 hores a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina de Barcelona el debat Cap a un futur sense tabac, moderat per Antoni Bassas i amb la col·laboració del departament de Salut. L'entrada és gratuïta, però cal inscriure's a través de l'Espai del Subscriptor de l'ARA (subscripcions.ara.cat).

L'acte comptarà amb la presència de la consellera de Salut, Alba Vergés, i una taula d'experts formada per la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabeza; el cap de la unitat de control del tabaquisme de l'ICO, Esteve Fernández, i la infermera de l'ICS experta en tallers de deshabituació tabàquica Ana Gómez-Quintero.

“¿S'ha de prohibir fumar a les terrasses? I què se n'ha de fer, de les cigarretes electròniques? ¿Es pot prevenir el tabaquisme entre els més joves?” Aquestes són algunes de les preguntes a les quals es donarà resposta durant el debat, en què es parlarà sobre les conseqüències que té el tabaquisme en el conjunt de la societat o com la nova llei d'addiccions de la Generalitat vol donar resposta a les noves formes de consumir tabac.

Al debat Cap a un futur sense tabac també es parlarà sobre un dels principals reptes per reduir el nombre de fumadors a Catalunya: els consum entre els joves. Les dades indiquen que 8 de cada 10 persones comencen a fumar abans dels 20 anys, i l'edat mitjana d'inici del consum diari de tabac se situa als 14,6 anys. A principis d'octubre, el departament de Salut va llançar una campanya dirigida a aquest públic (Aguanta.cat) en què participa Ricky Rubio, jugador de la NBA i impulsor de la Ricky Rubio Foundation. La seva mare va morir a causa d'un càncer de pulmó.

stats