Societat 10/12/2018

El consum de tabac puja al nivell de fa 20 anys

Un 34% de la població d’entre 15 i 64 anys fuma diàriament i el govern espanyol sospesa endurir la llei

Sònia Trujillo Morera
3 min
El consum de tabac puja al nivell de fa 20 anys

MadridEl consum de totes les drogues s’ha estabilitzat a Espanya en els últims dos anys amb dues excepcions: el tabac i el cànnabis, segons es desprèn de l’enquesta feta pública ahir sobre alcohol i altres drogues a Espanya (Edades) 2017-2018. L’augment del consum diari en el cas del tabac preocupa especialment al ministeri de Sanitat perquè presenta un augment de tres punts percentuals respecte al 2015. A més, amoïna el fet que l’increment de fumadors entre la població més jove és encara més alt, del 5%.

En termes generals, a Espanya un 34% de les persones d’entre 15 i 64 anys fumen -en dades de l’últim mes- i això situa la xifra al mateix nivell que fa vint anys, el 1999. En aquell moment, però, encara no existien les lleis antitabac que anys més tard -el 2005 primer, i una encara més restrictiva el 2010- van acabar vetant del tot el fum als espais públics.

L’any 2005 va semblar que s’aconseguia fer el primer pas per reduir el consum de tabac amb l’entrada en vigor de la primera llei coneguda com a antitabac. A partir d’aquell moment va quedar prohibit fumar als centres de treball i publicitar el tabac als mitjans de comunicació, i era requisit obligatori ser major d’edat per poder comprar aquesta substància. Encara estava permès, però, que bars i restaurants amb més de 100 metres quadrats poguessin habilitar zones per a fumadors. Amb aquesta llei es va reduir lleugerament el percentatge de fumadors diaris, que va passar del 32,8% - abans de la llei- al 29,6% els dos anys posteriors. Però aquest descens va durar ben poc, i l’any 2009 el percentatge de fumadors diaris es tornava a situar en el 31,8%. És en aquest moment que el govern espanyol, amb José Luis Rodríguez Zapatero al capdavant, decideix endurir la llei antitabac i situa Espanya com un dels països més restrictius (només alguns estats dels EUA tenien unes restriccions semblants). El 2 de gener del 2011 entrava en vigor la prohibició de fumar en qualsevol espai públic tancat, és a dir, bars, restaurants, discoteques i, també, als accessos i portes d’hospitals, parcs i col·legis.

Les dades presentades ahir per la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, però, mostren que aquestes restriccions amb l’objectiu de prevenir el consum de tabac no han estat eficaces. Per això, Carcedo va obrir la porta a un nou enduriment de la llei i va assegurar que posaran en marxa un pla de prevenció, sobretot per conscienciar la població més jove. Aquestes mesures, va dir la ministra, van ser motiu de debat a l’últim consell de ministres europeus de Sanitat.

Sobre les mesures que es prendran, la ministra va evitar concretar si l’enduriment de les mesures anirà orientat a prohibir fumar dintre dels vehicles quan hi viatgin menors d’edat. També va subratllar que la llei no pot entrar en els “àmbits privats”, com podria ser l’interior dels domicilis de cada família, però va apel·lar a la “responsabilitat” dels pares.

Pel que fa al cànnabis, aquesta droga il·legal es manté com la més consumida a l’estat espanyol. El 35% dels enquestats han reconegut haver consumit cànnabis algun cop a la vida, cosa que suposa un creixement de quatre punts respecte a l’última enquesta del 2015, i el 92,9% ho ha barrejat amb el tabac.

L’alcohol es manté

L’alcohol és la droga més consumida a Espanya, per davant del tabac, els hipnosedants, els analgèsics opioides o el cànnabis, entre d’altres. Un 62,7% de la població d’entre 15 i 64 anys reconeix haver begut alcohol en els últims trenta dies, i un 91,2% dels enquestats reconeixen haver consumit alcohol algun cop a la vida. Malgrat que els valors són molt alts, la tendència de consum d’alcohol es manté estable des de l’any 2005. I, segons l’enquesta d’enguany, la xifra de consumidors diaris d’alcohol (7,4%) és la més baixa de tota la sèrie d’enquestes sobre drogues a la població general espanyola, que es remunta al 1995. Sobre els motius per consumir-ne, el principal és animar les festes (un 19,2% de la població enquestada respon això). Altres raons que addueixen per beure són que els agrada (13,7%), encaixar en un grup (3,2%), emborratxar-se (1,1%) i evitar estar deprimit (0,8%).

L’internet i les xarxes socials guanyen rellevància en l’informe sobre addiccions. Més de 905.000 persones han fet un ús compulsiu d’internet. Un 3,5% de la població d’entre 15 i 64 anys ha participat en jocs online amb diners durant l’últim any. El ministeri està especialment preocupat per la facilitat d’accés dels joves a aquests jocs i la “dependència” que poden crear, que es dona més en homes que en dones, va dir ahir Carcedo.

stats