Societat 06/05/2013

Aragó votarà aquest dijous que el català s'anomeni LAPAO

El govern aragonès afirma que la normativa, que previsiblement s'aprovarà amb els vots del PP i del Partit Aragonès, servirà per evitar "qualsevol tipus d'imposició"

Acn
1 min
Dolores Serrat, consellera d'Aragó / Govern d'Aragó

LleidaEl Parlament aragonès votarà aquest dijous la llei de llengües que denomina el català "Llengua Aragonesa Pròpia de l'Àrea Oriental" (LAPAO). També anomena l'aragonès "Llengua Aragonesa Pròpia de les Àrees Pirenaica i Prepirenaica" (LAPAPYP).

La normativa s'aprovarà previsiblement amb els vots del Partit Popular i del Partit Aragonès. En canvi, la resta de grups de la cambra –socialistes, Chunta Aragonesista i Esquerra Unida– van abandonar la comissió en què es tramitava el projecte per falta d'acord.

La nova normativa lingüística implica la derogació de l'anterior, en la qual es reconeixia l'existència de catalanoparlants de la Franja. La consellera d'Educació, Universitat, Cultura i Esports, Dolores Serrat, va destacar que la llei pretén recollir la diversitat lingüística de la comunitat i evitar "qualsevol tipus d'imposició".

La normativa també preveu que sigui el govern aragonès qui decideixi sobre els topònims. Així, el govern decidirà el nom dels llocs a partir de les recomanacions de l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua.

La llei reconeix el dret a rebre l'ensenyament de l'aragonès a les zones d'ús històricament predominant, però l'aprenentatge serà voluntari.

stats