Societat 26/05/2021

Aragonès i Colau es reuniran demà amb la crisi dels desnonaments com a urgència

L'alcaldessa reclamarà al Govern la inversió pendent en habitatge a la ciutat i menys intervenció policial en els desallotjaments

2 min
Pere Aragonès i Ada Colau, en una imatfe d'arxiu

BarcelonaNomés tres dies després de la presa de possessió, el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, es reunirà demà dijous amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que posarà sobre la taula temes com la necessària inversió del Govern en habitatge públic a la ciutat, després que fa uns dies lamentés que només té en marxa una trentena de pisos, i també reclamarà canvis en el protocol d'actuació en casos de desnonament perquè hi hagi més mediació i menys intervenció policial.

La trobada entre els dos, que començarà a les nou del matí, serà força més matinera que la primera que van mantenir l'alcaldessa i el president Quim Torra, que es va fer esperar quasi un mes després de la presa de possessió, i Aragonès es convertirà en el quart president de la Generalitat amb qui es reuneix Colau en els seus sis anys com a alcaldessa: ho ha fet també amb Artur Mas, amb qui va acordar impulsar l'enllaç del tramvia; amb Carles Puigdemont, amb qui va refermar el projecte del tramvia i el compromís de fer arribar el metro a la Marina, i amb Torra, amb qui hi va haver menys anuncis, però sí compromisos com el de buscar un acord doble a la Generalitat i l'Ajuntament per als pressupostos del 2020, els que a la ciutat es van aprovar amb el suport d'ERC i JxCat, i al Parlament amb l'abstenció dels comuns.

L'anunci de la reunió l'ha fet l'alcaldessa en una entrevista a SER Catalunya just el dia en què es compleixen dos anys de les últimes eleccions municipals. Colau ha celebrat que el president hagi acceptat rebre-la tan "ràpid" i ha assegurat que oferirà "col·laboració institucional" al nou president. Ho farà, d'entrada, posant com a exemple la unitat municipal que s'ha posat en marxa a Barcelona per mediar en casos de desnonament, que, segons ha remarcat Colau, ha permès ajornar més de 10.000 expulsions de veïns.

L'alcaldessa ha lamentat que fa "massa temps" que interactuen amb un "Govern de mínims" a qui ha retret que deu a la ciutat uns 1.400 habitatges de la mesa d'emergència. Segons Colau, la mobilització que ahir va acabar ocupant la seu nacional d'ERC després del desallotjament del Bloc Llavors, al Poble-sec, ha evidenciat que el tema prioritari a tractar entre el consistori i el Govern és el de la crisi d'habitatge, però ha remarcat que tenen més carpetes obertes, com els projectés en salut mental o la inversió en educació o sensellarisme.

"Aragonès ens tindrà com a col·laboradors", ha emfatitzat en referència a la necessitat de buscar solucions per a la crisi dels desnonaments. L'alcaldessa ha considerat que el Govern s'ha de posar les piles en matèria d'habitatge perquè fins ara, ha considerat, el gruix de la població no sap ni quin conseller està al càrrec d'aquestes iniciatives: "No hi ha una veu".

Colau també s'ha referit a les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, sobre els indults dels presos polítics per celebrar que hi hagi "senyals inequívocs" que s'avança en aquesta direcció i ha valorat que són el "pas previ" per a una nova etapa de "desjudicialització".

stats