Societat 16/08/2021

Argimon insta a recuperar els drets i les llibertats retallats, passada la pandèmia

El conseller alerta que el moment actual és idoni per a l’auge de l’extrema dreta

2 min
Argimon a l'acte inaugural de la 53a edició de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada

Prada de ConflentEl conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha alertat aquest matí que les restriccions contra la propagació del covid suposen una "crisi" de drets i llibertats, "que en el nostre país ja estaven retallats", i que cal recuperar quan la pandèmia afluixi i el covid es converteixi en una "malaltia més". "Governar a cop de decret un any i mig és molt fàcil i aquí cal estar atents", ha dit Argimon. Tot i això, ha recordat que com a metge i conseller ha avalat i recomanat la majoria de restriccions per motius sanitaris.

En aquest sentit, ha anunciat que la Comissió Delegada en Matèria de Covid-19 avui discutirà si cal allargar el confinament nocturn municipal. "Hem d'analitzar els pros i els contres, però des del punt de vista epidemiològic sí que necessitem aquesta restricció horària", ha defensat Argimon en l'acte inaugural de la 53a edició de la Universitat Catalana d'Estiu. Ara bé, ha insistit que suposa una retallada de drets i llibertats "molt important" i caldria, si finalment el Govern n'acaba demanant la prolongació, que el Tribunal Superior de Justícia hi donés el vistiplau.

A més, ha apuntat que Catalunya és un dels països europeus on hi ha més desigualtats econòmiques i socials i que la pandèmia les ha accentuat. Ha advertit que és el moment "idoni" per a l'auge d'extrema dreta i el feixisme, que ofereix "solucions i receptes fàcils". "Ho hem de tenir molt present, està creixent a tot Europa i el nostre Parlament no n'és l'excepció, ja han entrat", ha apuntat el conseller.

Preguntat sobre el certificat covid, ha dit que el Govern esperarà a decidir sobre la seva aplicació quan tots els catalans hagin tingut l'oportunitat de posar-se les dues dosis de la vacuna. Avui, de fet, per entrar a l'acte que s'ha celebrat el Cinema Lido de Prada de Conflent, tots els assistents han hagut de presentar el certificat covid, inclòs el conseller, ja que és una mesura que l'estat francès va aplicar el 21 de juliol. Precisament, aquest matí l'ACN ha publicat que el sector de l'hostaleria de Barcelona —un dels que es podria veure més afectat— està dividit sobre la conveniència del certificat covid. Des del Gremi de Restauració de Barcelona es veuria amb bons ulls, ja que considera que incentivaria la vacunació i evitaria tancaments. El Gremi d'Hotels de Barcelona, en canvi, creu que s'haurien d'adoptar mesures alternatives que no haguessin de ser controlades pels mateixos negocis.

En tot cas, Argimon ha remarcat que la solució no és el certificat covid, sinó la vacunació. Ha explicat que la setmana passada es van posar unes 315.000 vacunes a Catalunya i que abans d'un mes Salut calculava que en tindria unes 450.000 per administrar, però que, gràcies a l'arribada extra de vacunes, n'han rebut 600.000. És a dir, només s'han posat la meitat de les vacunes que el Govern tenia disponibles per a la setmana passada. "La cita més important d'aquest estiu és amb la vacuna. Les vacances no són incompatibles amb posar-se la vacuna", ha insistit Argimon, que ha aprofitat l'acte per tornar a fer una crida a la vacunació. També ha remarcat que la lluita contra la pandèmia hauria de ser "solidària" i que si la campanya de vacunació no és "global" no serà efectiva. "Si tenim països en vies de desenvolupament amb poc percentatge, és probable que vagin apareixent variants noves que permetin que la malaltia continuï evolucionant", ha insistit.

stats