Arriben a Catalunya les dosis de Pfizer per garantir la primera vacuna als més grans de 80 anys

Tan sols el 27% de la població d'aquesta franja d'edat està vacunada amb les dues dosis

Ara
3 min
L'arribada de les vacunes de Pfizer aquest dilluns Catalunya

BarcelonaLes 193.050 dosis de la vacuna de Pfizer contra el covid-19 que han arribat aquest dilluns a Catalunya, tal com estava previst, serviran per avançar en l'administració de la primera dosi als més grans de 80 anys. Fins ara el 64% de la població d'aquesta edat l'havia rebut i només el 27% ja té la segona posada. El departament de Salut calcula que d'aquí a pocs dies tota aquesta franja de població prioritària ja tindrà la primera dosi administrada i es podrà concentrar en la segona un cop hagin passat les tres setmanes preceptives. En paral·lel això permetrà, a partir del 12 d'abril, començar a posar primeres dosis a les persones d'entre 70 i 79 anys, tot i que el ritme dependrà justament de les segones dosis als més grans de 80 que no es poden ajornar.

Pel que fa a la franja d'entre 66 i 69 anys, que ara com ara resta pendent de començar la vacunació, són candidats "a vacunar-se amb Janssen", segons ha explicat el secretari general de Salut, Marc Ramentol. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha afegit que mantenen la previsió de tenir "a finals d'agost el 70% de la població vacunada" si l'arribada de vacunes és la pactada. Les dosis de Janssen, que la Generalitat ha de començar a rebre aquest mes d'abril, són precisament una peça fonamental per escalar la campanya de vacunació i accelerar-la.

Cues per vacunar-se contra el Covid, avui al matí, a la Universitat de geografia i historia de la UB al carrer Montalegre, a Barcelona

Per a les persones de la franja de 60 a 65 anys, que han començat a rebre dosis d'AstraZeneca fa poc més d'una setmana, l'arribada d'una nova remesa aquest divendres ha suposat tornar a obrir l'agenda per poder programar vacunacions. Ahir encara quedaven 4.000 cites lliures que es poden reservar a través de la web Vacunacovidsalut.cat. El 30% de la població d’aquesta edat ja ha rebut la primera dosi i, en aquest cas, les segones no es començaran a posar fins al cap de 12 setmanes.

Catalunya va superar diumenge el milió de primeres dosis posades de la vacuna i la xifra ara és de 1.022.501 (+11.627 en les darreres 24 hores). Pel que fa a la segona dosi, l'han administrat a 443.580 persones (+3). Així, el 13,2% de la població ha rebut la primera dosi - el 15,6% si es tenen en compte els majors de 16 anys- i el 5,8% té la pauta completa.

Les previsions d'acabar l'estiu amb 7 de cada 10 persones vacunades les manté no només la Generalitat sinó també el govern espanyol. La ministra de Sanitat, Carolina Darias ha dit aquest migdia que la xifra està "a l'abast" fruit de l'augment de dosis rebudes la darrera setmana i amb la previsió d'arribades properament. Ha recordat que Espanya ha de rebre les primeres 300.000 unitats de Janssen a partir del 15 d'abril i que també arribaran 1,2 milions de dosis de Pfizer cada setmana "tots els dilluns durant el mes d'abril".

AstraZeneca per a majors de 65 anys

D'altra banda, Espanya podria decidir "aviat" administrar la vacuna d’AstraZeneca a persones majors de 65 anys. Fins ara la vacuna d’Oxford es reservava per a menors de 65 anys perquè no s’havien fet estudis clínics amb persones més grans. Només s’havia autoritzat excepcionalment a treballadors essencials majors de 65 anys. Ara el topall d’edat es podria suprimir per a tota la població. El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ho ha donat per fet aquest dilluns. Assegura que ara ja es disposa d’informació sobre l’eficàcia de la vacuna en majors de 65 anys perquè països com el Regne Unit porten setmanes administrant-la sense límit d’edat. "És probable que molt aviat, entre avui i dimecres es decideixi", ha assegurat. "Si no és aquesta setmana, serà la que ve". 

una dona es vacuna contra el Covid avuia a la Universitat de geografia i historia de la UB, a Barcelona

A Madrid, el ritme de vacunació s'ha accelerat en els últimes dies. La conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid ha anunciat que aquest dilluns comença la immunització de les persones entre 70 i 79 anys a una vintena de centres de salut, començat pels de 79 anys. Són els ambulatoris que ja han acabat de vacunar els majors de 80 anys. La resta de centres de salut faran el mateix quan acabin d'immunitzar els més grans. Durant els quatre dies festius a Madrid de la Setmana Santa, de dijous a diumenge, Madrid ha administrat més de 62.200 vacunes a persones d'entre 60 i 65 anys als dos centres de vacunació massiva habilitats, l'hospital Zendal i l'estadi Wanda Metropolitano.

stats