Societat 16/01/2015

Arxivada la causa contra els controladors de Barcelona pel tancament de l'espai aeri el 2010

Ja són 21 els jutjats de tot l'Estat que han sobresegut o tancat les causes obertes, tot i que encara queden pendents les de Madrid i Palma

Europa Press
2 min
L'aeroport del Prat no variarà el seu règim de gestió, com a mínim a curt termini.

MadridEl jutjat d'instrucció 7 de Gavà (Barcelona) ha decretat l'arxiu definitiu de la causa oberta contra els controladors aeris del Centre del Control de Barcelona pel tancament de l'espai aeri de desembre del 2010, segons ha informat el sindicat USCA en un comunicat. El passat 9 de desembre el mateix jutjat va dictar el sobreseïment provisional de la causa en desestimar la responsabilitat dels controladors aeris en els fets jutjats, que no ha estat objecte de recurs pel Ministeri Fiscal.

Prèviament, a instàncies del mateix jutge es va suscitar una qüestió de competència davant del Tribunal Suprem, que va declinar l'acumulació de les causes de Barcelona i Madrid en un únic jutjat a la capital perquè considera que "no hi ha hagut una actuació conjunta i concertada de tots (els controladors)" i assegurar que la concertació és "una conclusió aventurada i que no té tot suport probatori".

Amb l'arxiu definitiu d'aquesta causa, quatre anys després del tancament de l'espai aeri, ja són 21 els jutjats de tot Espanya que han sobresegut o tancat les causes obertes contra els controladors aeris, quedant pendents les causes de Madrid i Palma. Des d'USCA, sindicat que representa al 90% dels 2.400 controladors que compte ENAIRE, confia que els processos de Mallorca i de Madrid tinguin el mateix desenllaç.

A Madrid, l'Audiència Provincial ha de resoldre sobre els escrits d'apel·lació presentats pel Ministeri Fiscal, per la defensa dels controladors i per les diferents acusacions sobre la sentència de transformació del jutge en el qual proposa la imputació de 120 controladors del Centre de Control de Madrid, en Torrejón, i de la torre de l'aeroport de Barajas.

El jutge d'instrucció número 3 de Madrid, Francisco Javier Teijeiro, ha acordat continuar amb la tramitació de les diligències obertes contra 112 controladors aeris, per un delicte d'abandonament de funcions públiques en relació amb un delicte de sedició, i vuit membres de la junta directiva d'USCA per incitar el col·lectiu de manera "evident i necessita" a l'abandonament de les seves funcions que va derivar en el caos aeri del 2010. En el cas de Palma, el jutjat d'instrucció núm.1 ha decretat el febrer passat el sobreseïment lliure; l'Audiència Provincial ha reobert la causa centrant les noves diligències en aspectes mèdics.

A començament del 2010, el conflicte entre controladors i Navegació Aèria s'intensifica amb el detonant de l'aprovació d'un decret llei que tornava a l'ens la capacitat de gestió i control del trànsit aeri i d'un Reial decret que limita la seva jornada laboral. La seva aprovació va derivar en el tancament de l'espai aeri arran de les baixes causades per controladors en els seus llocs els dies previs al pont de desembre del 2010, el que va obligar al Ministeri de Foment, liderat llavors per José Blanco, al tancament de l'espai aeri -amb 16.000 passatgers afectats-. El Govern central va decretar l'estat d'alarma per primera vegada a Espanya.

stats