Arxivada la denúncia de Cs contra Colau per possibles irregularitats en la contractació pública

El Tribunal de Comptes desestima l'acusació després de no apreciar responsabilitat comptable en els fets

2 min
Ada Colau en una imatge recent, a un Ple de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaAra que la gestió econòmica –i especialment l'atorgament de subvencions– del govern d'Ada Colau a Barcelona està a l'ull de l'huracà, sota una investigació de la Fiscalia que ha de determinar si s'han afavorit entitats afins, el govern municipal ha rebut una bona notícia: el Tribunal de Comptes ha arxivat la denúncia que el grup municipal de Cs va interposar l'any passat contra l'alcaldessa i el seu equip per presumpta "mala praxi" en la contractació pública entre els anys 2017 i 2020. La formació taronja acusava l'Ajuntament d'abusar de les adjudicacions fetes "a dit" i de la fragmentació de contractes per no superar el màxim que implicaria l'obertura de processos més grans. Ara en una resolució a la qual ha tingut accés aquest diari, el Tribunal de Comptes desestima el cas i conclou que no se'n desprenen "indicis de responsabilitat comptable" i que no s'ha apreciat malversació de diners públics.

La resolució apunta que la líder de Ciutadans a l'Ajuntament, Luz Guilarte, va renunciar a personar-se en la causa i va demanar que se la tingués en compte com a col·laboradora en el procés però no com a part processal. El tribunal recull aquesta renúncia a l'hora de desestimar l'acusació i arxivar el cas i comparteix criteri amb la Fiscalia, que, en un escrit del 15 de desembre, ja va defensar l'arxivament de la denúncia. Fonts municipals defensen que entre els anys 2016 i 2019 s'ha reduït un 43% la contractació menor.

El Tribunal de Comptes també té sobre la taula una altra denúncia contra el govern de Colau, en aquest cas promoguda per Agbar, per haver destinat recursos del consistori a estudis sobre la municipalització de l'aigua i haver atorgat ajudes que es consideren "desproporcionades" a entitats favorables a aquest procés, com Enginyers sense Fronteres. Pel que fa a la investigació de la Fiscalia sobre les ajudes a entitats afins al govern, l'associació unionista Abogados Catalanes por la Constitución, que va ser qui la va presentar, va anunciar aquesta setmana que l'ampliava per demanar també que s'investiguin els regidors Gerardo Pisarello i Eloi Badia i el diputat per Barcelona al Congrés Jaume Asens.

Cs, al seu torn, ja ha obert una altra via legal contra el govern municipal. Ho ha fet a través de la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació de la Generalitat, on ha presentat una reclamació contra Colau per no haver atès 36 peticions d'informació per escrit sobre temes com les subvencions atorgades a l'Observatori Desc o el cost del viatge a Nova York, durant les Festes de la Mercè del 2019, per participar en la cimera mundial de ciutats per l'emergència climàtica.

stats