Societat 19/04/2021

El Tribunal de Comptes també posa el focus sobre les subvencions de Colau

Admet a tràmit una denúncia d'Agbar per ajudes "desproporcionades" a entitats afins a la municipalització de l'aigua

Maria Ortega
2 min
Ada Colau en una imatge recent, a un Ple de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaNou focus per a les subvencions concedides pel govern de Colau. Després que la Fiscalia ja anunciés l'obertura d'una investigació contra l'alcaldessa i altres membres del seu equip per la concessió d'ajudes a entitats amb les quals havien col·laborat, ara és el Tribunal de Comptes qui ha admès a tràmit la denúncia presentada per la Societat General d'Aigües de Barcelona (Agbar) per subvencions, que es titllen de "desproporcionades", a entitats properes al govern de Colau en el marc dels moviments que es van fer, el mandat passat, per estudiar la municipalització del servei de l'aigua i celebrar la fallida multiconsultaque també va topar amb un recurs d'Agbar– que tenia la gestió de l'aigua entre les preguntes.

La denúncia, avançada pel diari El Mundo, s'enfoca a Colau i al regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, per haver atorgat subvencions a entitats de les quals havien format part, com Enginyers sense Fronteres en el cas de Badia, i també pels encàrrecs fets a Barcelona Regional (valorats en prop de mig milió d'euros) i Barcelona Cicle de l'Aigua (valorats en uns 360.000 euros) per analitzar la municipalització del servei, quan se subratlla que l'abastiment de l'aigua és competència de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

En el cas de les subvencions a Enginyers sense Fronteres, s'apunta que l'entitat va rebre, entre el 2016 i el 2018, 852.633 euros en ajudes municipals, mentre que entre el 2012 i el 2015, durant el mandat de CiU, va rebre 271.437 euros. També s'assenyalen les ajudes que van rebre entitats com l'Observatori Desc o la Federació d'Associacions de Veïns d Barcelona (FAVB) en el context de debat sobre la municipalitzacó de l'aigua. En total, es xifren en 6,4 milions d'euros les subvencions a investigar i en 875.293 euros la despesa del consistori enfocada a analitzar la gestió de l'aigua.

El Tribunal de Comptes ha confirmat a aquest diari l'admissió a tràmit de la denúncia, que s'haurà de veure si desemboca en una nova investigació i que també assenyala la gestió de la interventora adjunta de l'Ajuntament, Teresa Llor, i del gerent d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament, Jordi Campillo.

"Ofensiva judicial"

El regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, i el mateix Badia han comparegut en roda de premsa aquest dilluns per respondre a la denúncia d'Agbar i han assegurat que aquest tipus de moviments són la "resposta dels lobis contra determinades polítiques" i que "no és només un atac al govern municipal, sinó a la democràcia". " Se'ns denuncia per voler fer consulta ciutadana", ha remarcat Serra, que ha assegurat que l'Ajuntament aportarà tota la informació necessària per demostrar que les ajudes es van concedir complint amb tot el que està establert i no ha descartat emprendre accions legals contra el que han considerat una "ofensiva judicial".

El regidor ha remarcat que s'han registrat vuit querelles contra regidors dels govern i una quarantena de recursos contra el reglament de participació. "Hi ha un atac massiu contra tot el que porti la paraula aigua", ha sentenciat, al seu torn, Badia, que ha recordat que hi ha 25 municipis que han denunciat haver topat amb denúncies per part d'Agbar per haver plantejat canvis en el servei de l'aigua. El regidor ha assegurat que el que està en joc és que la ciutadania "pugui decidir lliurement": "És una qüestió de salut democràtica que tothom aixequi la veu davant d'aquesta ofensiva sense precedents".

stats