La Fiscalia investiga la denúncia contra Colau per subvencions a entitats afins

Advocats Catalans per la Constitució qüestiona 3,5 milions en ajudes a ONGs de caràcter social

Ara
2 min
Ada Colau

BarcelonaLa Fiscalia de Barcelona investiga la denúncia de l'associació Advocats Catalans per la Constitució contra l'alcaldessa Ada Colau i altres membres del seu equip per la concessió de subvencions a entitats amb les quals havien col·laborat. Fonts del ministeri públic han confirmat a l'ARA que s'ha acceptat la denúncia i que per això ara s'han obert diligències per estudiar el fons de la querella presentada pel grup de lletrats, que considera que s'haurien atorgat unes subvencions irregulars. En una entrevista aquest matí a RAC1, Colau ha defensat la gestió del seu govern: "Estic convençuda que no hi haurà causa". Ha confiat que la Fiscalia ho arxivi un cop hagi fet les diligències i ha assegurat que no té "res a amagar".

Advocats Catalans per la Constitució ha portat a la justícia les subvencions de l'Ajuntament de Barcelona a entitats afins a Barcelona en Comú per suposats delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació de cabals públics i tràfic d'influències. Segons el grup de lletrats, les subvencions irregulars atorgades per l'equip de Colau són per a l'Observatori DESC, on l'alcaldessa va treballar fins poc abans de ser candidata, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), promoguda per Colau en la seva època d'activista, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i Enginyers sense Fronteres, associacions amb què Colau i la resta de denunciats "han mantingut estrets lligams personals i professionals abans d'ocupar els seus càrrecs". Sospiten que aquesta relació prèvia ha pogut motivar el finançament d'aquestes associacions.

En total, s'han portat a la Fiscalia ajudes per valor de 3.433.621 euros, 1.201.892,66 euros dels quals corresponen a l'Observatori DESC i 645.692,65 a Enginyers sense Fronteres en conceptes per als quals, segons Advocats Catalans per la Constitució, l'Ajuntament no té competències. La querella assenyala que l'interventor municipal va posar en dubte les subvencions per suposadament haver advertit que es concedien mitjançant procediments d'excepcionalitat i no a través de convocatòria pública.

JxCat demana transparència

Per la seva banda, el grup municipal de Junts per Catalunya ha reclamat a l'alcaldessa i al seu govern "la màxima transparència i que doni la cara davant les nombroses demandes i querelles judicials que estan rebent en els últims mesos a causa de la seva acció de govern" perquè, al seu entendre, "posen en qüestió i sota sospita" les decisions de l'Ajuntament en àmbits tan diferents com ara "l'urbanisme, la resolució de concursos vinculats a la nova mobilitat o l'atorgament de subvencions". Un exemple seria la causa oberta contra la tinent d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, que ha declarat aquest dilluns com a investigada pel veto municipal a la construcció d'un hotel a la finca de la Casa Buenos Aires i la seva expropiació.

stats