Societat 05/01/2018

Arxivada la querella contra la Generalitat per la mort de dos agents rurals a Aspa

L'advocat de les víctimes diu que això els aboca a optar per la via contenciosa administrativa

Acn
2 min
Els Mossos traslladant al furgó l'acusat de matar els agents, després de reconstruir els fets

LleidaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la querella contra 11 càrrecs del departament d'Agricultura, entre els quals hi ha la consellera Meritxell Serret, pel doble crim d'Aspa del gener de l'any passat, en què van morir dos agents rurals pels trets d'un caçador. Les famílies dels agents i el sindicat CCOO van engegar una batalla judicial per acusar els màxims responsables del departament d'un doble homicidi imprudent per la falta de mesures de seguretat dels treballadors.

L'advocat de les víctimes, Pau Simarro, ha valorat que si bé va quedar demostrada aquesta falta de seguretat després del crim, partint de la base que Agricultura va reforçar les patrulles de dos a tres membres, els va facilitar armilles antibales i una arma llarga, el TSJC ha decidit arxivar la querella. Segons Simarro, ara això els aboca a optar per la via contenciosa administrativa, per fer una reclamació patrimonial per responsabilitat civil.

L'alt tribunal ha desestimat la tesi que sostenien les famílies dels dos agents rurals morts a Aspa i el sindicat CCOO, que volien acusar d'homicidi imprudent el departament, ja que el TSJC ha rebutjat que la falta de mesures de seguretat podria haver evitat el crim. L'acusació particular i la popular, representada per l'advocat dels familiars i el de CCOO, van remarcar en la querella que les mesures de seguretat que es van aplicar després de les morts dels agents rurals feia temps que estaven en debat però encara no s'havien adoptat.

Després del cas d'Aspa, van sortir a la llum nombroses queixes sobre la desprotecció dels agents rurals en els controls de caça, amb alguns episodis controvertits amb caçadors que no responien com era degut quan se'ls reclamaven els permisos.

51 anys de presó per a l'autor confés

Les famílies dels agents rurals demanen fins a 51 anys i mig de presó per a l'autor confés del doble crim. Ho van fer en una vista prèvia l'octubre passat als jutjats de Lleida. La fiscalia no va precisar la pena de presó, però va atribuir a l'autor dos delictes d'assassinat, a més d'un d'atemptat contra l'autoritat i un altre de tinença il·lícita d'armes, ja que no tenia llicència per a l'escopeta que va fer servir per disparar, que no era seva. L'acusació particular també demana un any de presó per al propietari de l'escopeta homicida, com a cooperador necessari del doble crim.

stats