Societat 10/02/2013

Les Fàbriques de Creació acullen artistes d'arreu del món

L'activitat d'aquests espais posa de manifest que a l'art no hi ha fronteres ni entre disciplines i entre països.

Daniel Romaní
2 min
La sala d'entrenament  de La Central del Circ (Parc del Fòrum).

La vocació internacional, juntament amb el caràcter multidisciplinari, constitueix una part essencial de l'ADN de les Fàbriques de Creació, espais condicionats perquè els artistes -especialment els joves- puguin treballar. Algunes d'aquestes Fàbriques de Creació ocupen antigues indústries que havien quedat buides i s'han recuperat amb nous usos. És el cas de la Fabra i Coats, situada al barri de Sant Andreu. Un dels espais d'aquesta antiga fàbrica de filatures acollirà a partir del març -i durant tres mesos- un artista holandès, un alemany i un francès, que, a més de treballar-hi, se submergiran en la vida artística de la ciutat gràcies a la iniciativa de BAR International Residency Project.

Intercanvis entre artistes

Els últims anys han crescut els intercanvis entre artistes organitzats per diverses Fàbriques de Creació. I és que el llenguatge de l'art no coneix fronteres, i els artistes tampoc. La Escocesa, per exemple, espai situat en una antiga fàbrica tèxtil del barri de Provençals del Poblenou, proposa un seguit d'intercanvis que tenen la singularitat que, durant l'estada, al mateix temps que l'artista vinculat a aquest espai barceloní treballa en un centre estranger, un artista d'aquell centre treballa al taller de l'artista de La Escocesa i a més resideix a casa seva.

En força iniciatives organitzades per Fàbriques de Creació els artistes mostren el resultat de la seva feina a la ciutadania. Així ho fan bona part dels que passen per El Graner, centre de dansa i arts en moviment situat a l'antic recinte industrial de la Philips, al barri de la Marina. Durant el festival de tardor SÂLMON <, organitzat per El Graner al Mercat de les Flors, es presenta el treball dels artistes internacionals que hi han fet estada, juntament amb el dels creadors locals residents a El Graner, gràcies al projecte Modul-dance, en què participen 19 cases de dansa europees, membres de l'European Dancehouse Network.

D'altra banda, cal subratllar l'empenta d'Hangar, espai especialitzat en arts visuals, situat dins del recinte industrial de Can Ricart (barri del Poblenou), que compta amb un programa internacional d'intercanvi d'artistes, en funcionament des del 1998. A més, Hangar col·labora amb festivals internacionals d'art i tecnologia. Un altre equipament que té força relació amb artistes de fora és l'Ateneu Popular 9Barris, especialitzat en el món del circ (forma part de la xarxa europea Caravan, que té el propòsit de formar infants i joves en el circ). I, finalment, cal destacar la Nau Ivanow. Aquest centre ubicat a l'antiga fàbrica de pintures Ivanow, que ha esdevingut un referent de l'activitat cultural del barri de La Sagrera, està experimentant un interessant procés d'internacionalització: el 2012 va adherir-se a la xarxa europea Trans Europe Halls en qualitat de Friends, i aquest any 2013 és previst que obri una residència d'allotjament per a creadors d'arreu del món.

ASSAIGS DE COMPANYIES DE CIRC ESTRANGERES, OBERTS A LA CIUTADANIA A LA CENTRAL DEL CIRC

Aquest febrer, i també el mes que ve, diverses companyies de circ ofereixen assajos oberts a la ciutadania a La Central del Circ. Les companyies han estat convidades a fer una estada a Barcelona gràcies al projecte Process()s, que té com a finalitat fomentar la creació i la difusió del circ contemporani al territori dels Pirineus mediterranis perquè se'n beneficiïn tant els artistes com els programadors i el públic. Hi participa la mateixa Central del Circ, La Grainerie (Migdia-Pirineus) i l'Oficina de Turisme de Perpinyà (Llenguadoc-Rosselló).

La Central del Circ és una iniciativa de l'Ajuntament de Barcelona gestionada per l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya. El centre, que forma part de les Fàbriques de Creació, té la seu al Parc del Fòrum de Barcelona. Els artistes de circ s'hi entrenen, es formen, assagen i creen espectacles ben singulars. Podeu consultar els dies i horaris en què es fan assajos oberts a la pàgina web www.lacentraldelcirc.cat.

stats