Societat 16/10/2014

La justícia europea assegura que els jutges espanyols estan obligats a anul·lar clàusules abusives de desnonaments

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE respon sobre els procediments d'execució de quatre crèdits hipotecaris iniciats per Unicaja i Caixabank

Europa Press
2 min
El deute acumulat de la família d’Almassora no supera els 2.800 euros. En la imatge, una foto d’arxiu del col·lectiu de la PAH de Girona.

Brussel·lesL'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), Nils Wahl, ha dictaminat aquest dijous que els jutges espanyols estan obligats, d'acord amb la legislació comunitària, a anul·lar les clàusules abusives de les hipoteques quan tramitin un procediment de desnonament. L'opinió de l'advocat general respon a una pregunta remesa pel jutjat de primera instància i instrucció número 2 de Marchena (Sevilla) sobre els procediments d'execució de quatre crèdits hipotecaris iniciats per Unicaja i Caixabank per préstecs subscrits entre el 5 de gener de 2007 i el 20 d'agost de 2010 per imports de 249.000 euros o inferiors.

En un dels casos, a la hipoteca se li va aplicar un tipus d'interès de demora del 18%, que podria augmentar en determinades circumstàncies, encara que mai podria sobrepassar el límit màxim del 25% nominal anual. A la resta, el tipus d'interès de demora aplicable era del 22.5%. A més, els contractes contenien una clàusula de venciment anticipat que, en cas d'incompliment de les obligacions de pagament pels prestataris, permetia als bancs anticipar el venciment inicialment pactat. A més, podien exigir el pagament de la totalitat de la quantitat que els devien, més els interessos, interessos de demora, comissions, despeses i costes pactats.

Entre el 21 de març de 2012 i el 3 d'abril de 2013, els bancs van incoar els procediments d'execució dels crèdits davant el jutjat de Marchena. Aquest va suspendre els procediments per considerar que els termes contractuals sobre els interessos de demora i la clàusula de venciment anticipat podien ser contraris al dret de la UE i va preguntar al Tribunal de Justícia. En la seva sentència d'aquest dijous, l'advocat general assenyala que la directiva sobre protecció de consumidors "obliga els jutges a deixar sense aplicació una clàusula contractual abusiva, de manera que aquesta no produeixi efectes vinculants per al consumidor". No obstant això, la norma "no els faculta per modificar el contingut de la clàusula".

stats