SANITAT
Societat 30/05/2019

Les grans asseguradores ja no paguen als metges la segona visita

Els professionals denuncien pressions per la guerra de preus entre empreses, que perjudica els pacients

Natàlia Vila
4 min
Els metges lamenten les condicions precàries de la sanitat privada.

BarcelonaMés de 2,5 milions de catalans, és a dir un de cada tres, tenien contractada una assegurança mèdica privada l’any passat. És un 4% més que l’any anterior. Lluny d’afavorir els metges, l’auge i -sobretot- la concentració empresarial de les asseguradores i la “guerra de preus” entre elles està portant al límit els professionals del sector. “La majoria de clients d’una asseguradora desconeixen, per exemple, que quan el seu metge els demana que tornin a consulta al cap d’una setmana per fer-los un control ningú no li paga aquesta segona visita”, subratlla la infermera d’un centre mèdic privat de Catalunya. Denuncia que “la majoria d’asseguradores” castiguen la freqüentació d’un mateix pacient pagant menys al metge o, directament, no abonant-li les visites que fa de seguiment per estalviar costos.

“És habitual, ho fan gairebé totes”, asseguren aquestes mateixes fonts. Aquesta és només una de les moltes pràctiques que s’han atrevit a destapar a l’ARA els professionals d’aquest centre mèdic, que han demanat l’anonimat per evitar represàlies dels grans grups per als quals treballen. Així, asseguren que “penalitzar” els metges sense pagar les segones visites és un procediment molt comú que tots els metges de la privada coneixen però que les asseguradores no expliquen als seus clients. “Si una mare ve molt al metge amb el seu fill, li paguen menys al pediatre”, assegura la directora d’aquest centre, que manté que, per ètica, ells programen la visita igualment “encara que sigui a preu zero”. Altres fonts del sector són més crues: “Evidentment, hi ha metges que et donen l’alta en una sola visita, tot i que de vegades en convindria una segona”, diu un treballador del sector.

Sessió de fisioteràpia a 5 euros

No és ni un cas ni una pràctica aïllada. Fa anys que els metges adverteixen que la pressió de les asseguradores els està portant al límit. El Col·legi de Metges de Barcelona va fer pública una enquesta que ja evidenciava el malestar fa sis anys: aleshores, el 74% dels metges que treballaven per a les mútues privades de salut consideraven que el nivell de servei assistencial que presten empitjoraria per culpa de la “guerra comercial”. Ara la situació sembla haver-se enquistat.

“Ofereixen pòlisses a 20 o 30 euros a costa de retallar costos amb els metges”, apunten des d’aquest centre privat, que es queixa de les “tarifes baixíssimes” per les quals es veuen obligats a treballar. “Per una primera visita pediàtrica el metge cobra entre 14 i 18 euros, depenent de l’asseguradora”, explica la direcció del centre. “Per fer cures, Fiatc paga 3,13 euros, Sanitas 6,61 i Adeslas 4,51. La que paga més és Assistència Sanitària, amb 10,42 euros”, afegeixen. També assenyalen que per una visita de medicina general ingressen entre 9 i 14 euros, per les vacunacions entre 2 i 3 euros i per una sessió de fisioteràpia el professional cobra entre 6 i 11 euros l’hora.

“Les mútues paguen molt malament, he arribat a veure imports de tres euros per sessió”, diu una fisioterapeuta d’un centre del Vallès. Parla de casos extrems, en què el tractament d’una lesió amb ultrasons està remunerada amb menys de dos euros o la mitja hora de tractament d’un fisioterapeuta per una contractura està valorada en 5 euros i en què, per tant, la part del massatge s’acaba reduint “a 10 minuts com a molt”. A més, lamenta, els centres són els que acaben rebent les queixes dels pacients insatisfets amb un tracte que ningú els ha explicat quan firmen el contracte. “És indignant a quant surt la visita si es té en compte que també poses el material”, apunta un altre professional mèdic.

“Hi ha metges de centres privats que ja no volen operar segons què, perquè el cost de traslladar-se, obrir el quiròfan i la despesa en material no els compensa”, asseguren les mateixes fonts. Més enllà de les penalitzacions per les visites i de les tarifes baixes i congelades des de fa anys, els metges també es queixen de retards i bloquejos sense justificació en el pagament de factures.

“És una altra pràctica sistemàtica: tenim impagaments cada mes i si no ho reclamem ho perdem i ells s’ho estalvien”, expliquen en aquest centre, que factura unes 3.400 visites mensuals. “Cada mes arriben entre 90 i 100 visites aleatòries retornades, sense motiu”, detallen. “Les reclamem i la majoria se’ns acaben abonant, però sempre hi ha un percentatge que es perd”, critiquen, i afegeixen que això tensa molt la tresoreria dels centres. “Si mèdicament són visites justificables ens les haurien de pagar”, lamenten.

La patronal relativitza la situació

Contactats per aquest diari, ni Adeslas, ni Sanitas, ni Mapfre han volgut respondre a les preguntes de l’ARA. Assistència Sanitària és l’única companyia que ha atès la trucada. Aquesta asseguradora, formada per una cooperativa de metges, confirma les pràctiques dels grans grups i se’n desmarca. “Nosaltres paguem uns honoraris modestos, però és que els de la resta són una vergonya”, etziba el president, Ignasi Orce. Per a aquest directiu, “el sector mèdic està captiu, perquè els grans grups tenen cada vegada una bossa de clients més gran”, a causa de les fusions entre grups.

La patronal dels centres privats, però, ho relativitza. “[Els metges] tenen força raó però, alhora, ningú els obliga a treballar per a aquests grups”, resumeix Lluís Monset, director general de la patronal ACES. “Les asseguradores tenen la bossa de clients. Per tant, ells tenen la força”, responen els professionals del sector. La patronal defensa que els clients haurien de conèixer les pràctiques d’aquests grans grups per triar una companyia de manera conscient. “És cert que hi ha un joc de tensions molt perillós i pervers i potser caldria que ens asseguéssim totes les parts implicades a parlar-ne”, admet Monset.

“És una mena de dictadura, una explotació total a canvi que et portin clients”, coincideixen els professionals d’aquest centre privat anònim. “Al final els metges no voldran treballar per a ells”, vaticina Orce.

stats