Publicitat
Publicitat

Les associacions judicials, dividides davant la decisió de la Junta Electoral Central

Només l'Associació Professional de la Magistratura dóna suport la decisió mentre que les altres tres associacions en discrepen

Les associacions de jutges estan dividides en relació a l'acord de la Junta Electoral Central de declarar il·legals les manifestacions del "Moviment del 15-M", i mentre la conservadora i majoritària Associació Professional de la Magistratura (APM) defensa la decisió, Jutges per a la Democràcia, de caràcter progressista, aposta per autoritzar-les.

En declaracions a Efe, el portaveu de l'APM, Pablo Llarena, ha ressaltat el dret dels espanyols a tenir una participació electoral sense crispació, per la qual cosa ha considerat adequat que la JEC l'hagi preservat per a aquests comicis. Llarena ha recordat que la Llei Electoral estableix un "impàs" durant dos dies -la jornada de reflexió i la de les eleccions- amb l'objectiu que no es col·lapsi als ciutadans a l'hora de decidir el sentit del seu vot i que no es puguin sentir "incòmodes" a l'hora d'anar als col·legis electorals.

En canvi, l'associació Jutges per la Democràcia (JpD) discrepa de l'acord de la JEC. Creu que es crea "un problema nou des d'una interpretació restrictiva d'un dret fonamental com el de reunió" i, especialment, quan la intenció dels concentrats "no es pot identificar directament amb la petició de vot a una opció concreta".

Aquesta associació qüestiona la pròpia competència de la JEC, ja que, segons indica, la llei només es refereix a les activitats dutes a terme pels candidats, partits, federacions, coalicions o agrupacions per captar vots. Per això, JpD creu que hauria d'apostar de manera "clara i contundent" per permetre la continuïtat d'aquest moviment i confia que no s'arribi a vies repressives per imposar la decisió adoptada per la JEC.

Pel portaveu de l'associació Francisco de Vitoria, Marcelino Sexmero, la decisió adoptada per la JEC és discutible, com si hagués decidit en sentit contrari, és a dir per autoritzar la mobilització. El moviment "està en el tall del que és admissible o no", ha assenyalat Sexmero a Efe. No obstant, ha considerat que hauria estat més respectuós amb el dret de reunió autoritzar-lo, sobretot donada la "confusió" que existeix sobre els objectius en què es basa la mobilització.

Mentrestant, el Sindicat de Secretaris Judicials (SISEJ) ha manifestat també la seva discrepància amb la decisió i ha indicat que la limitació de l'exercici lliure dels drets fonamentals i llibertats públiques constitucionalment reconeguts s'ha d'interpretar restrictivament, de conformitat amb la jurisprudència del Tribunal Constitucional.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de