Societat 14/06/2016

Associacions de persones trans exigeixen una atenció sanitària que no els tracti com a malalts

Denuncien, en un manifest, que els tractaments són exclusivament per a qui supera una avaluació "basada en models molt rígids"

Ara
2 min
Antidiscriminació, llibertat i sancions

Barcelona"Aquella dona no estava allà per ajudar-me, sinó per a jutjar-me seguint uns criteris que jo desconeixia". "Hem sentit com ells amb les seves bates blanques semblen jutges de gènere i han de determinar el sexe del nostre fill". Són alguns dels testimonis que ha recollit la nova plataforma Trans*forma la Salut per evidenciar el que considera que són les mancances del model sanitari català quant a l'atenció a les persones trans. Proposa, a través d'un decàleg que ha presentat aquest dimarts, avançar cap a un model "integral i respectuós", que no hagi de ser necessàriament medicalitzat.

De fet, una de les crítiques de la plataforma és que aquestes persones s'enfronten diàriament a "facultatius que encara veuen la transexualitat com un trastorn mental que requereix un diagnòstic psiquiàtric/psicològic". Critiquen, en general, que els protocols que s'apliquen són "obsolets" i que les persones trans se sotmeten a "avaluacions diagnòstiques arbitràries, subjectives, classistes i heteronormatives". I que aquestes avaluacions són imprescindibles per poder accedir a l'atenció mèdica.

Els tractaments, diuen, són "despersonalitzats" -"processos d'hormonació i de teràpia obligatoris- i només les persones que superen unes avaluacions "rígides" poden accedir-hi. I són aquests tractaments els que permeten accedir al canvi legal de nom i de gènere al registre civil.

Per tor això, Trans*forma la Salut -que engloba associacions com ACATHI, ATC llibertat o Chrysallus Catalunya, entre d'altres- reivindica que la condició trans no és una patologia i que el model sanitari ha de ser "no patalogitzador i desmedicalitzat". Defensa, també, que aquests tractaments han d'acompanyar l'individu i respectar els seus tempos i que l'accés als recursos sanitaris ha de ser universal. També demanen que el personal de l'administració que hagi de tractar amb persones trans rebi formació específica de sensibilització. I reivindiquen una atenció específica per a sectors especialment estigmatitzats i maltractats com els menors d'edat, les persones grans o els presos.

stats