Societat 16/07/2019

El centre d'atenció immediata per treure els menors estrangers de les comissaries obrirà la setmana que ve

La conselleria ha decidit canviar la ubicació del projecte per desencallar-ne l'obertura

Natàlia Vila
2 min
Els mòduls del carrer Consell de Cent, ja sense els joves, aquest diumenge

BarcelonaEl dispositiu d'atenció immediata per als menors estrangers no acompanyats obrirà la setmana que ve, concretament el 25 de juliol. L'obertura arriba després d'un canvi d'ubicació d'aquest equipament, que inicialment s'havia de construir a la Zona Franca. Ara aquest espai -dotat de Mossos d'Esquadra, psicòlegs i personal d'atenció socioeducatiu i pensat per fer una primera identificació dels menors- s'ubicarà en un edifici ja existent a Collserola, just al límit entre els termes municipals de Barcelona i Sant Cugat.

La conselleria ja va descartar el projecte de construcció a la Zona Franca fa unes setmanes, per problemes administratius i jurídics. "El projecte inicial s'ha aturat per complicacions entre les parts, és a dir el Consorci, l'Ajuntament i el departament, però en cap cas s'ha deixat de fer per les manifestacions que hi va haver en contra", ha matisat la secretària d'Infància i Joventut, Georgina Oliva.

De la mateixa manera, Oliva ha remarcat que el centre a Collserola serà "provisional", fins que es pugui trobar un emplaçament a la ciutat "ben connectat amb les rondes i pròxim a la Ciutat de la Justícia" perquè, segons ha explicat, "Barcelona ciutat és on arriben la gran majoria de nois i és on més fa falta tenir aquest dispositiu".

L'objectiu: evitar les nits a comissaria

El departament espera tenir el centre definitiu aquest mateix novembre. "Ara obrirem aquest, tot i que ens agradaria haver-lo pogut obrir al juny, i continuarem treballant fins a tenir un solar disponible a la ciutat", ha explicat Oliva.

El nou dispositiu s'ubicarà en un equipament públic en desús i vol ser el lloc de referència dels menors estrangers quan arribin a Barcelona. L'objectiu és millorar l'atenció i "evitar les pernoctacions a les comissaries, tal com continua passant ara", ha dit la secretària. "Al centre se'ls farà l'arribada, un primer reconeixement, la identificació i tindran sales d'espera, de descans i menjar mentre han d'esperar fins que els assignem un centre i fem el transport", ha concretat Oliva.

En total, el centre comptarà amb una trentena de professionals del sector educatiu, que treballarà en diferents torns, perquè el centre estarà obert les 24 hores del dia. A més, també hi haurà personal de seguretat privat i una parella de Mossos d'Esquadra per poder iniciar les identificacions dels menors i la recopilació de documents.

La conselleria no descarta reproduir aquest model a uns altres llocs de Catalunya que també concentren arribades de menors estrangers sols.

stats