Els embassaments, a tocar de la situació crítica del 2008

D'aquí tres setmanes es podria baixar del 21% d'aigua, el nivell més baix de la sequera de fa 15 anys

2 min
L'embassament de Sau, aquesta setmana

BarcelonaLa tongada de pluges de divendres haurà servit per apagar la set dels boscos, però no suposarà cap millora en la situació crítica de les reserves dels embassaments. El fet que les pluges més abundants afectessin sectors de la costa i del prelitoral ha provocat que els pantans hagin notat molt escassament la ploguda.

Estimació de la precipitació acumlada durant la tongada de pluja de divendres

Divendres va ser el dia més plujós a Catalunya des del març del 2022, però malgrat això des de divendres les reserves dels embassaments de les conques internes han augmentat només un 0,04%. L’únic que ha notat un canvi és el petit pantà de Foix, que ha passat del 47% al 52%. La resta amb prou feines han deixat de perdre aigua durant un parell de dies.

Els embassaments de les conques internes estan ara al 22,5%, el nivell més baix des de l’any 2008, i si no arriben més pluges a les capçaleres dels rius d’aquí tres setmanes es podria baixar del 21%, el nivell més baix de la sequera del 2008. A la conca de l'Ebre la situació és una mica millor: en aquest cas les reserves se situen al 32%.

Evolució diària dels embassaments de les conques internes

Les previsions apunten a noves tongades de pluja de cara a la nit d’avui, i també de cara a dimecres i divendres. Avui a última hora les pluges podrien regar rius de les capçaleres de la conca de l’Ebre, però només la tongada de ruixats de divendres sembla possible que pugui generar algun tipus d’impacte en el nivell dels pantans de les conques internes.

Els mapes de probabilitat que durant els pròxims nou dies se superin diferents llindars de precipitació total acumulada no són especialment optimistes. La probabilitat que caiguin més de 20 l/m² és alta al Pirineu occidental, però més tèbia al sector més oriental de la serralada, d’on depenen les reserves de les conques internes. Pluges gaire més abundants són improbables a hores d’ara.

La tongada de pluges sí que ha disminuït notablement la sequera pluviomètrica de Catalunya. Just abans de la tongada de pluja del 26 d'agost, a Catalunya de mitjana aquest any havia plogut un 30% menys del que sol fer-ho. Després de les pluges del 26 d'agost i de divendres el dèficit s'ha reduït al 18%.

stats