Societat 11/04/2016

Augmenta la població mundial de tigres per primer cop des del 1916

L'últim cens elaborat elaborat el 2014 eleva el nombre d'exemplars fins a 3.980

Arnau Garcia
2 min
En Kai, un cadell de tigre de sis setmanes juga amb la tigressa Situada, que no és la seva mare, dins de l'illa del Tigre al parc temàtic Dreamworld d'Austràlia. DAVE HUNT / EFE

BarcelonaEl nombre d'exemplars de tigre a tot el món creix per primer cop des de l'any 1916. Un estudi elaborat pel Fons Mundial per la Natura (WWF per les seves sigles en anglès), el Fòrum Mundial del Tigre i els governs dels territoris on habita aquest animal quantifiquen els exemplars del mamífer en 3.890, segons les dades recollides el 2014. Les últimes xifres que es tenien eren del 2010, any en el qual es van comptabilitzar 3.200 tigres.

Segons el WWF, aquest creixement és degut a l'augment de la població d'aquests mamífers a l'Índia, Rússia, el Nepal i Bhutan, però també a les millores qualitatives dels censos i les polítiques de protecció de l'espècie.

Objectiu: 6.000 tigres el 2022

El pas de 3.200 a gairebé 3.900 exemplars no és casual. Els governs dels països on es troben els tigres ja es van conjurar el 2010 per doblar la població d'aquest mamífer de cara a l'any 2022. Els mateixos estats i les organitzacions en defensa de l'animal es reuniran des d'aquest dimarts durant tres dies a Nova Dehli per establir quins passos cal seguir "perquè els tigres tinguin lloc en el futur del continent asiàtic", segons Rajesh Gopal, el secretari general del Fòrum Mundial del Tigre.

La cara visible del Fons Mundial per la Natura, Michael Baltzer, ha assegurat que "és vital" que en surti un "pla ambiciós" de cara els propers sis anys per garantir la supervivència del tigre: "S'ha aturat el declivi de les últimes dècades però la situació dels tigres encara no és segura". Baltzer avisa que, sobretot al sud-est asiàtic, l'espècie es troba en "perill imminent" si els respectius governs no actuen "de manera urgent".

100.000 tigres fa cent anys

El nombre d'exemplars de tigre és superior que el de fa sis anys, però les dades es troben molt lluny de les del 1916, quan hi havia més de 100.000 exemplars en estat salvatge. Aquests mamífers estan "en perill d'extinció", segons la Llista vermella d'espècies amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), a causa principalment de la caça furtiva i de la pèrdua del seu hàbitat.

De fet, entre els anys 2000 i 2014 es van interceptar un total de 1.590 tigres, segons les dades de TRAFFIC recollides per la WWF, xifra que suposa un volum de tràfic multimilionari en el mercat negre.

stats