Societat 28/05/2013

Austràlia, el país més feliç del món

Poc atur, més renda, millors salaris, bona esperança de vida... Els australians estan més satisfets que la mitjana dels països de l'OCDE

Efe
2 min

SidneyAustràlia, la dotzena economia del món, s'ha coronat per tercer any consecutiu com la nació més feliç del món després d'evitar de nou l'impacte de la crisi financera internacional. El títol li ha sigut atorgat per l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que en el seu últim estudi compara com es viu a 34 països i arriba a la conclusió que la qualitat de vida a Austràlia és millor que la de Suècia, Canadà, Noruega, Suïssa, EUA, Dinamarca, Països Baixos, Islàndia i el Regne Unit. "En general, els australians estan més satisfets amb les seves vides que la mitjana dels països de l'OCDE", segons l'índex de qualitat de vida de l'organisme internacional.

Aquest estudi sobre l'estat de benestar ressalta que un 84 per cent de la població australiana diu que diàriament té més experiències positives que negatives. La popular imatge dels aficionats al surf sortint de l'aigua cristal·lina o l'ambient informal de les barbacoes als jardins o el gairebé etern sol no van ser elements clau per a l'anàlisi de l'OCDE. L'organisme internacional va valorar factors com renda per càpita, ocupació, habitatge, seguretat, educació, medi ambient, salut, comunitat, equilibri entre el treball i la vida familiar, i dades de la participació cívica de les Nacions Unides, govern i altres institucions.

Amb una taxa d'atur d'un 5,5%, Austràlia ha esquivat la recessió durant dues dècades i la seva economia ha resistit l'embat de la crisi financera internacional, gràcies en gran part a la fortalesa de la indústria minera, tot i que aquesta no passa pel seu millor moment a causa de la forta apreciació del dòlar australià.

Les llars australians tenen una renda disponible neta anual d'uns 22.401 euros; a Espanya és de 17.719 euros, segons l'informe de l'OCDE. Un australià guanya a l'any una mitjana de 33.950 euros, una quantitat que se situa per sobre dels 26.730 euros dels països industrialitzats. El 73 per cent de la població australiana d'entre 15 i 64 anys té una feina remunerada, comparat amb el 58 per cent d'Espanya. Els australians treballen una mitjana de 1.693 hores a l'any (al voltant de 32 hores a la setmana)

Els australians també tenen una expectativa de vida en néixer de 82 anys, igual a la d'Espanya, i un 85% diu tenir "bona salut", tot i que el preu de la comoditat també li ha passat factura perquè l'OCDE ha notat que la taxa d'obesitat és molt alta a Austràlia i ha augmentat amb més rapidesa en les últimes dues dècades. El 24,6 per cent dels 23 milions d'habitants d'Austràlia són obesos, percentatge superior al que es dóna en la majoria de països de l'OCEDE, que és del 17,8 per cent.

stats