Societat 20/04/2021

La memòria selectiva de l’autor del crim de la nena de Vilanova

L’home assegura que va tenir “una lluita” amb una “ombra” que no identificava

3 min
Els Mossos van conduir l’acusat al pis l’endemà del crim per escorcollar-lo.

BarcelonaUn mes després del crim de la Laia, la nena de 13 anys assassinada el juny del 2018 a Vilanova i la Geltrú, l’home detingut per aquesta mort va confessar. Va admetre que havia matat la menor perquè la va confondre amb un lladre. Ara ha sigut l’últim a declarar en el judici que es fa a l’Audiència de Barcelona perquè així ho va demanar, i l’explicació que ha donat és selectiva. Ha afirmat que va trigar “dies” a recuperar la consciència total i ha argumentat que no sap aclarir moltes de les preguntes que li han fet, sobretot les del jurat popular, perquè no se’n recorda. L’home ha assegurat que va tenir “una lluita” amb una “ombra” que no va identificar que fos una nena.

Juan Francisco López Ortiz, de 45 anys, ha respost un interrogatori extens de la fiscal, que s’ha volgut centrar més en les hores prèvies al crim que en el moment dels fets. L’autor confés ho ha aprofitat per explicar que aquell dia va comprar cocaïna, en va consumir cinc grams i que per relaxar-se va beure cerveses i va dutxar-se diverses vegades. Segons ell, estava “drogadíssim” quan va creure que havia entrat algú al pis dels seus pares –on vivia aquells dies després d’haver tornat de la Xina–, tot i que ha reconegut que sempre tancaven la porta d’entrada amb clau: “Penso que hi ha un lladre i estic nerviós”. López ha afegit que va agafar dos ganivets, un amb cada mà.

“Em trobo una ombra”, ha relatat l’acusat, que ha al·legat que no hi havia gaire llum i que va agafar la “persona” –la paraula que ha utilitzat per referir-se sempre a la víctima– pel coll. Però ha negat que s’hagués adonat que al davant hi tenia una nena perquè estava “terroritzat”, i tampoc ha sabut respondre com va asfixiar la menor amb una corretja al coll: “Quasi podria jurar que la corretja no la vaig posar”, ha dit. Una altra cosa que no ha aclarit és com va clavar les ganivetades al cos de la nena, i ha justificat que actuava amb “força” perquè s’estava “defensant”. Després d’això López ha declarat que va estar “molta estona” estirat a terra damunt la “persona” i que a continuació va posar el cadàver dins l’armari de l’habitació.

Segons el relat de l’home, llavors va encendre la llum i va netejar la sang amb una roba que tot seguit va posar en unes bosses. Es va dutxar i va sortir al carrer per anar a la policia, ha dit, però al final no ho va fer i va llançar les bosses en un lloc que tampoc sap concretar. L’autor ha explicat que va tornar al pis, es va dutxar de nou i va “recordar” què havia passat. En aquest moment, la memòria selectiva de López ha permès que definís perfectament que entre els llavis de la “persona” hi havia un objecte de plàstic –la menor tenia un bolígraf clavat a la tràquea– que ha afirmat que va intentar treure-li de la boca.

Opinió sobre la violació

Una de les preguntes que s’ha repetit de la fiscal i els membres del jurat –l’acusat no ha volgut respondre l’acusació particular que representa la família de la nena– és si havia violat la menor. Ell ha assegurat que no va tocar-li els genitals, i quan li han demanat per què ella estava mig despullada, ho ha atribuït al “forcejament” i al fet d’haver-la posat a l’armari. L’acusat, que en cap moment s’ha mostrat penedit, ha aprofitat per opinar que “s’ha demostrat” que no va violar la nena perquè en el judici els forenses no van ser clars a l’hora de valorar si l’havia agredit sexualment.

L'acusat, a l'esquerra, durant el judici a l'Audiència de Barcelona.

Al final de la sessió cada part ha anunciat que manté la seva petició: la Fiscalia i l’acusació particular demanen que es condemni López per assassinat i agressió sexual i se li apliqui la presó permanent revisable, i la defensa vol que sigui per homicidi en legítima defensa, sota la influència de les drogues i sense delicte sexual. El jutge que presideix el jurat ha dit que aquest dimecres faran els informes finals després que l’interrogatori s’hagi allargat, tot i que el magistrat havia insistit que se “centressin” les preguntes per “facilitar” la feina. El jurat haurà de dir si la condemna ha de ser per assassinat o homicidi i si ha d’incloure l’agressió sexual.

stats