Societat 18/06/2019

Una avaria al nou sistema per entrar les notes genera el caos en escoles i instituts

La plataforma Esfer@ s'ha penjat a final de curs, quan els docents han d'avaluar els alumnes

Ara
2 min
El canvi de notes a l'ESO

BarcelonaDesprés de la primera desesperació, els mestres han optat per agafar-s'ho amb filosofia i, fins i tot, amb humor. Però la veritat és que el sistema digital per penjar les notes finals porta de corcoll la comunitat docent des de fa dies: la plataforma creada pel departament d'Educació ha deixat de funcionar els dies clau. "No apareixen alguns alumnes a les llistes, falten grups d'estudiants, no es guarden les notes un cop introduïdes o es penja quan es teclegen les notes", lamenta el sindicat de professors de secundària Aspepc-SPS, que avisa que hi ha instituts que s'estan plantejant ajornar la publicació i el lliurament de les notes.

És el primer curs en què els docents d'ESO han de penjar les notes amb el programa Esfera@, i no amb el tradicional Saga, un canvi que s'emmarca en la nova avaluació per competències i no per notes numèriques. A més, aquest últim trimestre és el primer en què infantil i primària s'han d'avaluar amb aquest programa de manera obligatòria. Arran de l'avaria, ja hi ha campanyes que demanen que es replantegi la nova eina. "Esfer@ ha fet bo el Saga, que ja és dir molt", es comenta en la recollida de signatures a Change.org, que ja compta amb 2.400 suports.

"L'anterior plataforma, el Saga, també pecava dels mateixos problemes amb la justificació que faltaven recursos. La nova plataforma digital i l’antiga no han fallat per falta de recursos, sinó per un disseny insuficient i ple de paradoxes que pateixen els professors de secundària", diu el sindicat, que en unes altres ocasions ha lamentat que amb l'avaluació per competències "no s'avaluen coneixements sinó habilitats", que costa definir què són les competències i que al darrere hi ha la intenció del departament de "rebaixar l'exigència i aprovar més alumnes".

El departament ha admès que hi ha problemes i ha restringit el nombre d'usuaris que hi poden accedir per evitar saturar el sistema. Ara només hi podran entrar els membres de l'equip directiu i el personal d'administració, sempre des dels ordinadors de secretaria.

stats