Pandèmia
Societat 13/09/2021

Avis i familiars es podran tornar a abraçar a les residències

Es recuperen tot tipus de sortides, desapareixen les mampares i el màxim de tres visitants passa a ser una recomanació

ARA
3 min
Una usuària del Centre Geriàtric Lleida parlant amb la seva filla per telèfon en una imatge d'arxiu.

BarcelonaLes residències recuperen les abraçades a les visites, que havien estat vetades des de l'inici de la pandèmia. Aquesta és una de les principals novetats del nou protocol sanitari del Govern per a aquests centres. El departament de Salut i Drets Socials ha flexibilitzat algunes de les mesures que s'apliquen per fer front a la pandèmia de manera que a partir d'aquest dilluns es permeten les visites amb contacte físic a les residències amb categoria verda i groga, sempre amb cita prèvia. D'altra banda, el nou protocol recupera tota mena de sortides, i ara els residents podran passar llargs períodes de temps fora dels centres. Amb els últims canvis, cauen algunes de les principals restriccions i les residències comencen a assajar l'activitat normal prèvia a la pandèmia de covid.

Una altra de les novetats del nou protocol és que el nombre màxim de visitants, fins ara fixat en tres, passa a ser una recomanació. Els centres continuaran mantenint un registre diari de les visites que rebi cada resident, amb un telèfon de contacte per si fos necessari rastrejar contagis, i decidiran la durada de les visites, sempre que es compleixin les mesures de protecció. Pel que fa als cribatges, el protocol fixa que es faran proves cada 15 dies per als professionals vacunats i tres a la setmana per als no vacunats. A més, en cas que les sortides dels residents siguin de més de tres setmanes, però, caldrà fer-se una prova PCR a la tornada als centres.

El Govern manté, a més, alguns dels canvis que ja es van aplicar a finals d'agost, com els que tenen a veure amb les quarantenes de residents i treballadors. En el cas d'usuaris que tinguin la pauta de vacunació completa o que ja hagin superat el covid fa menys de sis mesos, es farà únicament vigilància de símptomes durant 14 dies, i estaran exempts de fer PCR i quarantena. Per a les persones de nou ingrés i amb la pauta completa, es recomana fer un TAR el mateix dia i una PCR durant les primeres 48-72 hores, però la quarantena tampoc serà necessària. En la mateixa línia, els professionals amb les dues dosis de la vacuna no hauran de fer quarantena en cas que siguin considerats contacte estret i la prova PCR doni negatiu.

En l'última actualització de l'estat de les residències, del 8 de setembre, hi havia 42 centres amb casos actius de covid i 114 usuaris contagiats. A més, els centres tenen elevats graus de cobertura vacunal: un 95% dels usuaris de residències de Catalunya estan vacunats, així com un 90% dels professionals que hi treballen, segons dades de la Generalitat.

Els familiars dels residents, insatisfets

Les associacions de familiars de residents, però, es troben insatisfetes amb el nou protocol i denuncien que el Govern utilitza una “dues vares de mesurar” a l’hora d’aplicar aquestes restriccions. Des de la Coordinadora 5+1 lamenten que els usuaris que siguin contacte estret d’un positiu no puguin fer sortides o rebre visites durant quatre dies, una mesura que, asseguren, no afecta els treballadors. “El treballador entra i surt cada dia i atén persones vulnerables, però pot continuar treballant si està en aquesta situació i no s’ha d’aïllar”, explica la presidenta, María José Carcelén.

Carcelén assegura que el nou protocol “torna a deixar en mans de les gestores” dels centres qüestions com la durada de les visites o la protecció dels residents, i demana “mesures reals”, que, segons considera, ajudarien a controlar la transmissió del virus dins dels centres, com ara fer proves setmanals a usuaris i treballadors i augmentar el nombre de personal als centres per poder respectar els grups de convivència. En aquest sentit, la Coordinadora 5+1 ja ha anunciat que recorrerà davant la Fiscalia el nou protocol presentat per la Generalitat aquest dilluns.

stats