SOCIETAT
Societat 30/10/2012

Albiol porta a Antifrau el regidor trànsfuga per encarregar obres irregulars per valor de 700.000 euros

Un dels immobles és el pis d'un particular que l'excoordinador de Sant Roc va oferir a un veí com a pis social

Acn
3 min

BadalonaEl regidor trànsfuga del PP, David Gómez, hauria utilitzat el seu càrrec de regidor per encarregar, en nom de l'Ajuntament, obres irregulars per valor de 700.000 euros. Aquesta és la conclusió a la qual ha arribat el govern municipal després d'investigar la gestió de l'exregidor. Segons documentació que l'Ajuntament enviarà a l'Oficina Antifrau, Gómez hauria encarregat més d'una vintena d'obres a dues úniques empreses sense que es fes la tramitació corresponent. Les obres s'haurien fet en equipaments públics i privats. Una de les obres és la del pis d'un particular que l'excoordinador de Sant Roc, número dos de Gómez en aquest districte, va oferir a un veí com a pis social.

El cas de presumptes extorsions a comerciants de Badalona, per part de l'excoordinador del barri de Sant Roc, Antonio Cortés, i el regidor del districte, David Gómez, sembla que pren major envergadura. Arran d'aquell cas, l'Ajuntament va començar a investigar la gestió de Gómez al capdavant de la regidoria. Aquest dimarts s'han presentat les primeres conclusions.

Gómez va abandonar el PP en aquell moment perquè considerava que el partit no havia respectat la seva presumpció d'innocència en apartar-lo de les seves funcions, després de les denúncies del comerciants. Ja llavors, l'alcalde, Xavier García Albiol, va insinuar que el regidor amagava alguna cosa pel fet de "sortir corrents" en el moment que es començava a investigar. "Aquelles declaracions tenen ara més sentit que mai", ha avançat l'alcalde.

Segons la documentació recollida per l'Ajuntament, i que aquest dimecres es lliurarà a l'Oficina Antifrau perquè l'investigui a fons, Gómez hauria adjudicat obres a dit en nom de l'Ajuntament, però a esquenes de la institució. Des de finals del 2011 dues empreses constructores haurien presentat a l'Ajuntament factures per valor de prop de 800.000 euros, per obres que l'Ajuntament no havia encarregat.

L'encàrrec a les empreses, segons es desprèn de la documentació del consistori, l'hauria fet el mateix Gómez, sense cap tramitació prèvia d'expedients ni consignació pressupostària. L'Ajuntament aporta a Antifrau alguns correus electrònics que provarien les comunicacions entre l'exregidor i els propietaris d'alguna de les empreses implicades: "Ja t'avisaré quan puguis començar l'obra", diu en un dels correus.

El total dels encàrrecs comptabilitzats per l'Ajuntament és de més d'una vintena d'obres. Set de les quals són entre finals del 2011 i principis del 2012 i unes altres disset entre juliol i octubre d'aquest any. Es dóna el cas que algunes de les obres són en domicilis particulars. La resta, la gran majoria, en dependències municipals en desús.

Un dels immobles particulars detectats és un pis de la carretera de Santa Coloma, el mateix que l'excoordinador de Sant Roc va oferir a una de les seves presumptes víctimes com a pis social, a canvi de 3.000 euros, segons consta en les escoltes telefòniques que la víctima va presentar als jutjats quan va denunciar el cas de les extorsions.

Per l'alcalde, Xavier Garcia Albiol, aquest cas és el que serveix per explicar la vinculació entre la presumpta trama de Gómez amb les extorsions a comerciants, presumptament liderada per l'excoordinador del districte. "Si tingués dignitat hauria de plegar", ha dit l'alcalde, tot recordant que Gómez va abandonar el PP, però no la seva acta de regidor. Actualment és regidor no adscrit.

Garcia Albiol també ha explicat que les adjudicacions fraudulentes d'obres "no han costat ni un sol euro a l'Ajuntament" perquè "el servei de fiscalització ha funcionat" i no s'ha arribat a pagar cap de les factures presentades per les empreses. En algun dels casos, a més, es dóna el cas que una de les empreses no ha reclamat tampoc el pagament de la factura després que l'Ajuntament la denegués.

"No he encarregat cap obra"

L'exregidor del govern municipal del PP de Badalona, David Gómez, nega les acusacions que ha fet l'alcalde, Xavier García Albiol, i assegura que ell no ha encarregat "cap obra". Diu que legalment no té competències en matèria d'Urbanisme i sobre les presumptes adjudicacions irregulars repta García Albiol a demostrar-ho.

Amb un to irònic, Gómez ha tornat a demanar a l'alcalde que dimiteixi per "manca de control" sobre ell mateix: "Si un regidor és capaç de fer tot això sense que l'alcalde de la ciutat se n'assabenti, hauria de plegar". Gómez ha fet aquestes afirmacions tot recordant que Albiol el va cessar per "manca de control" sobre el coordinador de Sant Roc.

stats