Societat 25/05/2016

Sis mossos ferits lleus i diversos contenidors malmesos en la segona nit d'aldarulls a Gràcia

Els organitzadors de la manifestació parlen d'una vintena d'activistes ferits, mentre el director de la policia catalana donarà explicacions aquesta tarda al Parlament

2 min
Mossos fent fora manifestants del Banc Expropiat de Gràcia, on han tornat a entrar després del desallotjament d'ahir

La segona nit d'aldarulls al barri de Gràcia pel desallotjament del Banc Expropiat s'ha tancat amb una trentena de contenidors malmesos i sis agents dels Mossos d'Esquadra ferits lleus, segons el primer balanç de la policia catalana –que parla d'una disminució dels avalots–, del Servei d'Emergències Mèdiques i de l'Ajuntament de Barcelona, que xifra els danys en 4.000 euros. Des del Banc Expropiat, ahir a la nit parlaven d'una vintena de ferits entre els manifestants que van intentar ocupar de nou el local, dos amb fractures als dits per cops de porra. Segons les dades provisionals, no consta cap detingut.

Aquesta mitjanit, dos operaris han tornat a soldar les planxes metàl·liques per tapiar l'accés al Banc Expropiat, després que alguns manifestants aconseguissin ahir obrir-les per intentar reocupar l'edifici, cosa que va provocar les primeres càrregues policials.

El director dels Mossos d'Esquadra compareix al Parlament

El director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, donarà aquesta tarda explicacions a la comissió de Justícia i Interior del Parlament, a petició pròpia, sobre l'actuació de la policia catalana les dues últimes nits a Gràcia, segons ha anunciat avui el conseller d'Interior, Jordi Jané, durant la inauguració d'unes jornades de seguretat.

Batlle tenia previst comparèixer per informar sobre els protocols aplicats en el cas del mosso que va matar la dona amb l'arma reglamentària, mentre estava de baixa, i després es va treure la vida. El grup de CSQP havia anunciat la seva intenció de demanar ampliar l'ordre del dia, mentre que ahir la CUP ja havia demanat la dimissió de Batlle, així com la dissolució dels antiavalots.

Una dona s'aferra a una senyal de trànsit davant un agent de la BRIMO

En la inauguració de la IV edició del Security Forum, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha assegurat que "no es pot permetre que una minoria" converteixi una protesta pacífica en un acte violent. Jané ha demanat als responsables de la policia presents en l'acte –entre els quals, el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i l'intendent major de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Evelio Vázquez– que donin "una resposta congruent i proporcional", i ha demanat respecte per les forces policials.

4.000 euros de danys

L'Ajuntament de Barcelona assegura que durant els aldarulls d'ahir a la nit es van bolcar 35 contenidors, un dels quals va quedar inutilitzat perquè es va cremar. Segons els càlculs del consistori, reposar-los costarà 4.000 euros. A la zona de Sants els manifestants haurien fet pintades al mobiliari urbà, façanes i entitats bancàries.

Fonts municipals insisteixen en l'oferta de diàleg amb el col·lectiu del Banc Expropiat per buscar un espai municipal alternatiu que pogués acollir les activitats socials que abans realitzaven a l'antiga oficina bancària desallotjada. En les darreres hores han intentat reactivar el contacte, però de moment no tenen resposta. El consistori recorda exemples de projectes similars, com ara l'ocupació de l'antiga comissaria de la Policia Nacional al carrer Nil Fabra.

stats