BARCELONA
Societat 04/09/2015

Una baralla entre policia i manters acaba amb 5 ferits

Colau qualifica d’“intolerables” les agressions i descarta augmentar el dispositiu policial contra el ‘top manta’

Pau Cortés
3 min
Un manter vigilat per un agent de la Guàrdia Urbana la setmana passada a Barcelona.

BarcelonaUna operació contra el top manta entre la Rambla i la plaça Catalunya de Barcelona va acabar ahir amb un enfrontament entre manters i Guàrdia Urbana. Els incidents van començar a les quatre de la tarda, quan uns agents van demanar a una persona, que presumptament estava fent venda ambulant, que s’identifiqués. En veure-ho, un grup de venedors ambulants van reaccionar baixant a la via de l’estació de metro de la L3 -que va aturar la circulació de trens durant una estona- per agafar pedres que després van tirar contra els agents. Quatre policies i una vianant van quedar ferits. Els agents van patir ferides lleus i la vianant, una dona gran que llavors baixava per les escales mecàniques, va ser traslladada amb una contusió al cap a un centre sanitari. L’operació, que es va saldar sense cap detingut, va obligar a tallar la circulació de la Rambla i a desallotjar el carrer. També es va tallar el trànsit pel carrer Pelai durant uns minuts.

La Guàrdia Urbana va obrir diligències per identificar les persones involucrades. Un dels venedors va capgirar la versió policial assegurant que ells havien sigut els agredits i que ell també havia quedat ferit a la cama.

L’oposició carrega contra Colau

L’incident, que arriba en ple debat sobre el top manta, va provocar reaccions immediates de l’oposició, que va reclamar a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que afronti el problema de la venda il·legal ambulant a la ciutat. El portaveu de CiU, Joaquim Forn, va demanar a Colau que doni explicacions sobre aquest fet i sobre les mesures que ha pres per combatre el top manta. Per a Forn, Colau “té un problema amb la venda il·legal ambulant i se li està escapant de les mans”.

Alberto Fernández Díaz, portaveu del grup municipal del PP, va denunciar que l’alcaldessa, Ada Colau, “ha convertit la policia municipal en el pito del sereno a ulls dels manters”. També la va acusar de promoure l’efecte crida amb la seva permissivitat, una crítica compartida amb CiU. Per això, va demanar “que se celebri una comissió extraordinària per abordar aquesta problemàtica”. Una solució ben diferent de la que proposa el cap dels socialistes a l’Ajuntament, Jaume Collboni, que aposta per aplicar l’actual ordenança i va plantejar la possibilitat de sancionar els clients, si prèviament se’ls informa. ERC va demanar abordar el problema des del “vessant social”.

L’alcaldessa, Ada Colau, va sortir al pas de les crítiques i va qualificar de “greus” i “intolerables” les agressions violentes dels manters. “Som un govern municipal especialment dialogant però hi ha una línia vermella, que és la violència”. Colau va descartar augmentar els dispositius policials contra el top manta, ja que no és un fenomen nou, i va demanar separar el que és la venda ambulant irregular, “que no causa incidents”, de fets violents que susciten tot el seu “rebuig”, va dir després de la reunió de la comissió mixta entre Ajuntament i Generalitat.

3 senegalesos detinguts a Salou

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimecres tres veïns de Salou d’origen senegalès a qui acusen de desordres públics i atemptat als agents de l’autoritat. Un dels acusats ho està “per haver agredit els agents amb una barra de ferro”. Les detencions es van fer per la participació en els avalots que hi va haver l’11 d’agost, després de la mort del venedor de top manta Mor Sylla en una operació policial, quan va caure del balcó d’un tercer pis. Els Mossos no descarten detenir i imputar fins a una quinzena de persones pels aldarulls. Els dos agents i un caporal dels Mossos que ahir van declarar al jutjat d’instrucció número 4 de Tarragona van assegurar que no hi va haver contacte físic entre la policia i Sylla.

stats