Barcelona

Barcelona accelera les expropiacions d'un carreró del Carmel condemnat a l'enderroc

L'Ajuntament destina quatre milions a buidar d'edificis tot un costat del passatge Sigüenza

3 min
Treballadors començant els enderrocs al passatge Sigüenza del barri del Carmel de Barcelona.

BarcelonaLa precarietat amb què es van aixecar els edificis del passatge Sigüenza del barri del Carmel de Barcelona estava detectada des de fa dècades i, de fet, un pla urbanístic del 2010 ja preveia enderrocar-los, però no va ser fins a l'estiu passat que un ensurt va obligar l'Ajuntament a treure la pols d'aquell planejament. El 29 d'agost del 2020 el propietari d'un dels pisos del número 95 del passatge va decidir sense consultar-ho a ningú que retirava apuntalaments de casa seva i els bombers, que van ser avisats d'urgència, van concloure que el risc d'ensorrament era massa alt i que calia desallotjar tothom. Una decisió que més tard es va fer extensiva als dos edificis dels costats. Aquest estiu, veïns de tres finques més de la zona –els números 91 i 101 del passatge Sigüenza, i el 101 del carrer Sigüenza– van rebre per sorpresa la visita de bombers i policia: ja no era segur estar-se a casa seva i tenien uns pocs minuts per agafar les coses bàsiques per reallotjar-se en un altre lloc. El govern d'Ada Colau assegura que vol evitar noves decisions precipitades com aquesta i, mentre completa l'enderroc manual dels tres primeres edificis desallotjats, avança en l'expropiació del conjunt de finques per després demolir-les.

La regidora d'Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, ha explicat avui que han decidit destinar una partida d'uns quatre milions d'euros a buidar tot el costat esquerre del passatge: s'expropiaran vuit finques –del número 89 al 111-113–, on hi ha 24 habitatges i un local. En total, 71 veïns. Aquest pas, sumat a les intervencions que ja estaven en marxa, suposa executar la meitat de totes les expropiacions previstes en el planejament del 2010. En quedaran 11 més, que també es vol enderrocar per poder aixecar en aquests espais nous habitatges de protecció i a espais lliures.

"Hem volgut convertir una crisi en una oportunitat", ha insistit Alarcón en roda de premsa. La regidora ha remarcat que el primer front que van obrir com a Ajuntament era el de garantir l'acompanyament dels veïns que van haver de marxar de casa seva sense avís previ i assegurar-los un habitatge alternatiu. Un pas que ara es dona per fet. I el segon, engegar la difícil desconstrucció dels tres blocs més perjudicats, que s'ha de fer amb molta precisió per evitar afectacions en els blocs veïns. S'estan desmuntant els tres edificis alhora, perquè s'aguanten entre si i es vol evitar un efecte en cadena. Un cop engegats aquests dos punts, arriba el moment de les expropiacions. Es calcula que totes les que s'han anunciat avui estaran acabades abans d'un any.

"El procés ja no té marxa enrere", ha insistit. Al seu costat la presidenta de l'associació de veïns, Montserrat Montero, rebaixava l'eufòria i posava el focus en la situació que viuen els propietaris de pisos del bloc 95, que és on va començar tot. Aquest edifici es va declarar en risc de ruïna imminent i això afecta a la baixa les indemnitzacions dels veïns. Se'ls han ofert, d'entrada, 39.700 euros, una xifra que en casos com el del Roberto Martín, que va comprar el pis el 2005, no els permet ni fer net amb el que encara li queda per pagar de la hipoteca.

La regidora ha assegurat que aquest és el tema més delicat però que es treballa per millorar la situació dels afectats, amb qui està previst reunir-se la setmana que ve. "Celebro que comencin a buidar el passatge, era un perill mantenir-lo com estava", defensa Martín, que viu reallotjat en un altre pis des de l'ensurt de l'agost passat.

stats