Societat 20/05/2020

Barcelona permetrà als bars guanyar entre quatre i sis taules a les terrasses

L'Ajuntament estima que el 93% dels locals que ja en tenen podran ampliar o mantenir l'aforament

M.o.
4 min
Una terrassa de bar a la Rambla de Fabra i Puig, a Barcelona.

BarcelonaAquest estiu serà de rècord pel que fa a l'espai que ocupen les terrasses de Barcelona. D'entrada perquè els locals que ja en tenen podran demanar sumar quatre taules –amb quatre cadires cadascuna– i en alguns casos fins i tot sis. I també perquè s’oferirà als establiments que no en tenen que, a través d’un procediment abreujat, puguin optar a posar aquestes taules o alguna fórmula que ocupi menys espai, com una barra o bidons. També en podran demanar establiments considerats "assimilats", com bodegues i hotels. I el compromís municipal és tramitar els permisos en 15 dies hàbils, un temps inèdit tenint en compte els ritmes habituals de l’administració. Els restauradors, però, demanaven prémer més l'accelerador per tenir-ho tot a punt abans, per estar preparats ja amb l’inici de la fase 1.

Bars i restaurants de Barcelona es preparen per si el ministeri de Sanitat valida la proposta que la ciutat entri dilluns a la fase 1 del desconfinament i, per tant, poden recuperar les terrasses amb el 50% del seu aforament. El govern d’Ada Colau va anunciar, a principis d’aquest mes, que atenia les peticions del Gremi i que permetria que les terrasses ocupessin més espai públic –sobretot sobre carrils de circulació i d’aparcament– per no haver de renunciar a aforament. Els detalls del text, però, s’havien de negociar amb els afectats. I ahir les tres entitats implicades –el Gremi de Restauració, la Fundació Barcelona Comerç i Barcelona Oberta– van emetre un comunicat en què lamenten que el procés s’ha tancat sense acord. Veuen poc realistes alguns termes –com el fet que el creixement sigui sempre sobre calçada– i, sobretot, demanen que tot el procés pugui avançar molt més ràpid del previst.

El càlcul municipal és que, amb el nou sistema, el 93% dels 5.567 locals que ja tenen terrassa a la via pública podran mantenir o ampliar la seva capacitat. En concret, es permet als establiments demanar un mòdul de quatre taules extra i en alguns casos créixer en fins a sis taules si la ubicació del local ho permet.

Els termes de la proposta els van donar a conèixer ahir a la tarda els tinents d’alcalde Jaume Collboni i Janet Sanz, que van remarcar la necessitat de prendre mesures per salvar llocs de feina. Si dilluns s’entra en fase 1, els bars podran posar ja la seva terrassa amb el 50% de la capacitat. Després començarà el procediment per “flexibilitzar” l’espai públic i compensar la pèrdua d’aforament. La mesura serà excepcional i durarà fins al 31 de desembre, tot i que es podria prorrogar. Hi haurà un equip tècnic dedicat en exclusiva a seguir les propostes dels locals i poder-les implementar.

L'objectiu és donar-los resposta amb un màxim de 15 dies hàbils. Es plantegen dues vies per presentar sol·licituds: la telemàtica i la presencial. L'oficina d'atenció a l'empresa estarà dedicada a rebre les peticions presencials. Tot l'espai que guanyin les places es prendrà a llocs d'aparcament o carrils de circulació. "Es farà prioritàriament en calçada", ha apuntat Sanz, que ha assegurat que l'ocupació té condicions, com no alterar carrils bici o d'autobús o garantir l'accés a equipaments i aparcaments. Quan es proposi ocupar un carril de circulació, caldrà que els establiments plantegin una proposta unitària per al tram de carrer sencer.

Eliminar places d'aparcament

El pla recull que els establiments puguin demanar un mòdul bàsic de quatre taules amb quatre cadires cadascuna i que en casos excepcionals es pugui arribar a les sis taules. Així, una terrassa que ara té quatre taules, amb el decret de l'Estat hauria de passar a dues, però amb la iniciativa municipal podria créixer fins a les sis i en alguns casos fins a les vuit. El 93% dels bars de la ciutat podran ampliar o mantenir la capacitat de les terrasses, segons Sanz. Guanyar un mòdul de quatre taules implica, per exemple, retirar entre dues i tres places d'aparcament.

Les ampliacions es podran demanar a partir del 25 de maig, que es quan es fa efectiu el decret, i partir del 8 de juny ja es començaran a veure actuacions. En el cas dels establiments ubicats en places, només es podrà créixer si no s'ocupa més del 50% de l'espai. I en tots els casos caldrà garantir un pas lliure de dos metres.

Negociant amb els xiringuitos

Pel que fa als locals que no tenien terrassa, en podran demanar amb els mateixos criteris. Si no és possible per ubicació, es buscaran "vies excepcionals" com petites barres o bidons a mode de taula. El govern municipal ha remarcat que destina 11 milions a aquesta mesura, cinc per a la rebaixa de la taxa i sis per a les contractacions necessàries per fer viables les ampliacions. Els tinents d'alcalde també han detallat que estan en negociacions amb els responsables dels xiringuitos de platja perquè puguin reobrir ja dilluns. No han donat detalls encara del pla.

"Hem intentat fer entendre al govern que alguns dels criteris que figuren al decret són poc realistes i dificultaran l'ampliació efectiva de terrasses", lamenta Roger Pallarols, director del Gremi, que apunta que l'habilitació d'aquests espais no serà immediata i que les autoritzacions podrien trigar setmanes. Des del Gremi remarquen que caldrà actuar amb molta rapidesa per atendre el "pic" de peticions.

"Per al govern, aquesta preferència per la calçada era una línia vermella: hem cedit i l’hem acceptat, però en molts casos l'única manera d'ampliar serà a la vorera i confiem que es pugui donar una resposta positiva, ajustada a les particularitats de cada cas", puntualitza Pallarols.

El govern municipal també ha anunciat avui que la rebaixa ja anunciada de la taxa de terrasses, del 75%, es farà extensiva a les taxes que es paguen per a esdeveniments comercials al carrer. Ara s'estan repartint unes 40.000 mascaretes a entitats comercials perquè arrenquin l'activitat "amb garanties".

stats