Societat 27/01/2014

Barcelona acollirà la celebració més important de l'Any Nou Xinès

Aquest any, el 7712 segons el calendari xinès, està dedicat al signe del cavall

Efe
2 min

BarcelonaBarcelona celebrarà l'Any Nou Xinès, dedicat al cavall, amb la celebració més gran que s'ha organitzat mai a la ciutat per commemorar aquesta festivitat i que, per primera vegada, comptarà amb la col·laboració de les federacions i entitats xineses a Catalunya. L'1 de febrer a les dotze del migdia, 800 persones desfilaran pels carrers del barri de la Sagrada Família, des dels Jardins de la Indústria fins a la plaça de Gaudí, mostrant icones del folklore xinès com lleons, dracs i màscares, segons ha explicat aquest dilluns el director de l'Institut Confuci de Barcelona, Chang Shiru.

Durant la desfilada, també hi participaran entitats catalanes com grups de castellers, de gegants i de diables, ja que, tal com ha assegurat comissionat d'Immigració de l'Ajuntament de Barcelona, Miquel Esteve, l'objectiu és "donar visibilitat a la diversitat" i que "les comunitats no facin guetos".

La desfilada acabarà a la una del migdia a la plaça de Gaudí, on es durà a terme un espectacle musical que inclourà danses tradicionals de les dues cultures, mostres d'arts marcials i exhibicions de castellers.

L'Any Nou Xinès és la festa més tradicional i una de les més significatives de la comunitat xinesa i, aquest any, el 4712 segons el seu calendari, està dedicat al signe del cavall, representat com el Cavall de Fusta o Cavall Verd.

Aquest símbol, al qual correspon l'element de la fusta, es caracteritza per associar-se a una "gran estabilitat, energia i optimisme, una etapa per recollir el que es va sembrar durant l'Any de la Serp", que ara s'abandona, ha informat Casa Àsia.

Fins ara, tots els actes que s'havien organitzat per commemorar l'Any Nou Xinès havien estat menors i havien anat a càrrec d'associacions o comerços, però aquest any es pretén fer "un salt qualitatiu", en paraules d'Esteve, que ha indicat que també hi participarà l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

El representant de la Federació d'Associacions Xineses de Catalunya, Heung Pok Lam, ha insistit que aquest acte servirà "no només per integrar-nos a la societat", sinó també "per donar exemple del que podem fer tots junts".

Un dels propòsits de la festivitat és crear "un punt de trobada de les dues cultures" ja que "sovint no som conscients de la importància de la diversitat per a la dignificació i el prestigi de la ciutat", ha indicat Esteve.

Esteve ha remarcat la seva "implementació en tot el teixit social associatiu i econòmic" i ha indicat que és "una comunitat que si a vegades té fama d'estar oculta a la ciutat", també "està molt present en el teixit i en l'àmbit comercial de les ciutats, sobretot respecte a la iniciativa econòmica".

Catalunya compta actualment amb 50.194 persones d'origen xinès, fet que suposa el 4,2% del total d'estrangers i el 0,7% de la població catalana, segons dades del consistori de la ciutat.

Barcelona és el municipi que compta amb més concentració de població xinesa a tot Catalunya, un 32,1%, equivalent a 16.128 persones, i és la tercera comunitat estrangera en nombre d'habitants per sota de la pakistanesa i la italiana.

La celebració de l'Any Nou Xinès a Barcelona està organitzada per l'Institut Confuci i la Casa Àsia amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el consolat de la Xina.

stats