Societat 22/10/2018

Els Mossos es redistribueixen a Barcelona per ser més presents a Ciutat Vella

Entre el gener i l'agost augmenten un 19% els robatoris amb violència i intimidació a la ciutat

Pau Esparch
2 min
Foto dels assistents a la Junta Local de Seguretat celebrada aquest matí a l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaEls agents dels Mossos d'Esquadra destinats a la ciutat de Barcelona es redistribuiran a partir de l'1 de novembre. Això implicarà que, amb els mateixos efectius que hi ha a la ciutat, els Mossos seran més presents "als llocs sensibles", centrats sobretot en el districte de Ciutat Vella. És l'anunci que ha fet el secretari general del departament d'Interior, Brauli Duart, després de la Junta de Local de Seguretat de Barcelona, que ha tractat l'augment dels fets delictius a la ciutat: entre el gener i l'agost d'aquest any han crescut un 19%. És el mateix percentatge d'increment que també s'ha registrat en els robatoris amb violència i intimidació.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat un "vot de confiança" als Mossos per la seva predisposició, encara que ha avisat: "Si no es nota, seré la primera a aixecar la veu". Colau ha reconegut que havia tingut "diferències" amb Interior perquè al juny, en l'anterior Junta de Seguretat, el departament no es va comprometre a reforçar la presència dels Mossos. Segons Duart, la redistribució dels mossos serà possible després del canvi de comandament a la regió policial de Barcelona. Des de l'estiu la direcció l'ha assumit el comissari Carles Anfruns.

Malgrat que Colau havia reclamat que augmentés el nombre de mossos destinats a la ciutat –actualment n'hi ha 2.400–, avui ha afegit: "Mentre per causes estructurals no sigui possible, volem que hi hagi més agents al carrer". Duart ha explicat que no es pot quantificar el nombre de mossos que reforçaran Ciutat Vella perquè es tracta d'una "reorganització interna i dinàmica, en funció de les necessitats". La idea és desplegar agents uniformats als punts més conflictius per aplicar mesures de dissuasió i d'identificació.

En la Junta de Seguretat de Barcelona també s'ha acordat allargar el pla de xoc que la Guàrdia Urbana té en marxa a Ciutat Vella –que s'havia previst per a l'estiu, amb hores extres dels agents– per contribuir a fer que hi hagi més policies al carrer. Colau ha donat la raó als veïns dient que cal una "presència visible" dels agents i que no hi hagi "cap zona fosca" a Ciutat Vella.

A Catalunya, els últims 12 mesos els delictes també han augmentat un 11,77%, i més de la meitat dels furts es produeixen a Barcelona. De fet, els furts són el 59% dels delictes registrats a la capital catalana i s'han incrementat a les botigues, als restaurants i al metro. Pel que fa als robatoris amb violència i intimidació, han pujat pels grups especialitzats en rellotges de luxe.

L'oposició responsabilitza Colau

Els grups municipals del PDECat, PSC i PP han coincidit a atribuir al govern de Colau el creixement dels delictes. El regidor de seguretat del grup demòcrata, Jordi Martí, ha assegurat que "l'increment d'un 19% és una xifra d'escàndol i aquest fracàs es deu a la falta de lideratge de l'alcaldessa i el seu govern". Així mateix, el president del grup socialista, Jaume Collboni, ha afegit: "Ens preocupa el fracàs en seguretat de Colau perquè el clima d'inseguretat obre la porta als populismes i l'extrema dreta". Per últim, el president del grup popular, Alberto Fernández, ha responsabilitzat Colau de l'augment dels delictes "per la seva al·lèrgia a la policia i la llei".

stats